Två partier i den nyvalda finska riksdagen är emot en könsneutral äktenskapslag. Dels det lilla Kristdemokratiska partiet som driver på för ett medborgarinitiativ för att få den nyligen antagna könsneutrala äktenskapslagen avskaffad. Och dels det främlingsfientliga och högerpopulistiska Sannfinländarna som befäste sin position som näst största partigrupp i riksdagen.
I Sannfinländarnas riksdagsgrupp ingår även nu de två kontroversiella ledamöterna Teuvo Hakkarainen, som tyckte somalier och homosexuella skulle flyttas till Åland och Pentti Oinonen som vägrade gå på Presidentbalen eftersom även homosexuella så som hans riksdagskollega Jani Toivola (De Gröna) skulle komma och eventuellt dansa med en annan man. I partigruppen ingår även Arja Juvonen som går emot partilinjen och stöttar den könsneutrala äktenskapslagen.
Även blivande statsministern Juha Sipilä (Centern) säger i YLEs valbarometer att han stöttat ett medborgarinitiativ för att riva upp den könsneutrala äktenskapslagen men konstaterar i en kommentar att lagen nu är underskriven av presidenten och ”ärendet är stängt och jag respekterar riksdagens beslut.” Silipä tillhör den laestadianska rörelsen men har markerat att han inte tillhör dess konservativa gren.
Den nyvalda riksdagen får tre öppet homosexuella ledamöter. Omval av tidigare presidentkandidaten Pekka Haavisto från De gröna som fick 14 191 personröster. Jani Toivola fick 6 545 personröster och Vänsterförbundets Silvia Modig kammade hem 6074 personröster.
Förra riksdagen hade fyra öppet homosexuella ledamöter, men De Grönas Oras Tynkkynen ställde inte upp till omval.
Två förkämpar för hbt-personers rättigheter sitter i den nya riksdagen. Socialdemokratiska Sanna Marin har i finsk media berättat att hon växt upp i en regnbågsfamilj, något som hon säger påverkat hennes politiska ställningstaganden. Och Årets Hetero, utsedd av QX finska läsare och Qruisermedlemmar vid QX GayGaala tidigare i år, Jaana Pelkonen från Samlingspartiet, fick hela 15 954 personröster, det femte bästa resultatet.