Ryska Siri anklagas för homofobi

Tidigare i år lanserades en rysk version av Siri och inom kort började folk notera hennes inställning mot homosexuella. En ryskfödd man vid namn Alex har lagt upp en video på nätet som visar hur Siri reagerar på frågor om homosexuella. När han exempelvis frågar: Siri, berätta om homoäktenskap. Svarar Siri: Alex, du är så oförskämd.

När han frågar om närliggande gayklubbar svarar Siri: Om jag kunde skulle jag rodna. När han frågar om hur man registrerar homoäktenskap svarar Siri: Jag kommer att låtsas att jag inte hörde det där.

Apple förnekar att den ryska versionen medvetet skulle vara homofobisk, de klassar problemet som en bug. Även brittiska BBC prövade den ryska Siri och fick liknande svar.

Sedan 2013 är det olagligt med propaganda för homosexuella riktad mot minderåriga i Ryssland. Detta har fått människor i hela världen att spekulera kring om den ryska Siri programmerats homofobiskt för att följa dessa lagar. Enligt Tech Times måste Apple följa varje enskilt lands lagar om de vill säja sina produkter där.