Så homo är djurriket

Dvärgschimpanser, även kallade Bonobos, har ofta sex med både det egna och det motsatta könet. Detta gäller för både honor och hanar. Enligt uppgifter från BBC tror forskare att detta är ett sätt för schimpansgrupperna att bli starkare, genom sociala band.

En del baggar uppvisar ett starkt sexuellt intresse för andra baggar. Forskare har funnit en skillnad i hjärnorna mellan homofår och straighta får. I hjärnan på homofåren är delen hypothalamus nästan dubbelt så stor som hos straighta hanar, det är nästan exakt lika stort som hos straighta tackor.

Från och till formar pingviner av olika varianter samkönade par, både i det vilda och på zoos. I Storbritannien blev exempelvis pingvinerna Kermit och Jumbs pappor till en övergiven pingvinunge.

Precis som i fallet med pingviner så händer det att flamingos av hankön bildar par och fostrar ungdjur. Det finns rapporter om samkönade flamingo-par som stulit ägg från andra bon för att kunna fostra de små fåglarna.

När det gäller elefanter så händer det att hanar bestiger andra hanar. De flesta samkönade förhållandena mellan elefanter är korta, men det finns fall där de har varit tillsammans i flera år. Ett sådant exempel är homoelefanten Ninio som skapade rubriker i Polen.

Giraffer av mankön har observerats i det vilda när de drar halsarna mot varandra för att bli sexuellt upphetsade, samtidigt som de ignorerar giraffer av honkön.

Delfinhanar ägnar sig i stor utsträckning åt homosexuella och bisexuella förbindelser, det visar en stor undersökning som genomfördes 2012 på University of Massachusetts.

Enligt forskare uppskattar man att 20 procent av Svarta svanar är homosexuella. Somliga av dessa svanar lever ihop under hela livet, samtidigt som andra lever i kortare bisexuella förhållanden. Uppgifterna om djuren kommer från BBC och olika forskningsrapporter.