Den finaste utmärkelsen som Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen kan ge heter Eldh-Ekblads fredspris.
I dagarna meddelades att årets mottagare blir tenoren och hbtq-debattören Rickard Söderberg.
Formellt delas priset ut i Malmö den 11 augusti och i motiveringen står det: ”Söderberg får priset för sitt outtröttliga engagemang för fredsfrågorna, för sin kritik mot upprustning och krig och för allas rätt att leva i fred och älska vem en vill.
I pressmeddelandet från Svenska Freds citeras Söderberg.
– Så länge murar byggs, konflikter odlas och intolerans närs kommer människan få betala priset. Och det är ett högt pris. Mänskligt liv. Det fantastiska med Svenska Freds är att de arbetar för en värld med tolerans, samförstånd och fred, och den världen vill jag leva i. Därför är det en otrolig ära att få vara en del av det arbetet, och det är med stor ödmjukhet jag accepterar Eldh-Ekblads Fredspris. För mej handlar det inte om pengarna, utan om möjligheten att lyfta frågan vilken värld vi vill leva i, och hur vi tillsammans kan nå fram dit.
De 5000 kronor som priset består av har Rickard Söderberg valt att skänka till Regnbågsfonden.
– Från fonden är vi oerhört tacksamma för de gåvor vi nu mottar i allt stridare ström, kommenterar Regnbågsfondens ordförande Jon Voss gåvan.
– Vi har undervår korta verksamhetstid hunnit ge viktigt stöd till hbtq-rörelsen i Uganda direkt och via RFSLs viktiga engagemang med hbtq-rörelsen i landet. Just nu tittar vi på ytterligare projekt på den afrikanska kontinenten där många heroiska insatser görs av homo-bisexuella, transpersoner och queera i en ofta mycket fientlig omgivning.
Tidigare i år mottog fonden 25 000 kronor från från Ving och Unionens fackklubb på företaget. Efter att Ving vid förra årets Pride utsetts av Unionen till landets hbtq-vänligaste företag har fackklubben och företaget gemensamt samlat ihop pengarna.
– Vi strävar alltid efter att Ving ska vara en jämställd arbetsplats som präglas av mångfald och där alla medarbetare känner sig välkomna och uppskattade, oavsett sexuell läggning eller kön. Förra årets utmärkelse var ett fint bevis på att vi arbetar på rätt sätt. Vi är väldigt stolta över det priset och därför känns det viktigt att prispengarna går till en organisation vars arbete gör skillnad, säger Johnny Nilsen, VD Ving Sverige i samband med att pengarna lämnades över till Regnbågsfonden.

Regnbågsfonden öppnade just sin Facebooksida