Saga Becker – en av de populäraste sommarpratarna

Sommar i P1 är ett av Sveriges Radios mest uppskattade program, varje år hörs nya profiler i etern som går in på djupet kring sitt ämne. En av årets sommarpratarna var Saga Becker, och enligt färsk statistik från Sveriges Radio var hennes program ett av de mest omtalade.

Saga Beckers sommarprat har i skrivandets stund delats nästan 12 000 gånger på sociala medier. Detta ger Becker en ärofylld sjätteplats bland årets mest delade sommarprat. Totalt var det 59 sommarvärdar som pratade under sommaren.

Följande står om Beckers sommarprat på Sveriges Radios hemsida:

Det krävs vilja, kraft och mod att våga vara sig själv fullt ut, säger hon i sitt Sommarprogram. Hon berättar om svårigheten att leva i en värld där man inte finns, där man inte ska synas och inte får vara sig själv. En uppmaning till samhället och politikerna att börja lyssna och förstå allvaret.

– Snälla, kan du sluta spotta på oss, skrika efter oss, misshandla oss, våldta oss och mörda oss. För vi är människor. Våra liv spelar roll. Sluta ta död på mina bröder och systrar.

Som första transidentifierade person vann Saga Becker 2015 en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Nånting måste gå sönder. Utmärkelsen var inte bara ett pris till henne själv, säger hon i Sommar i P1, utan en vinst för en kamp, en vinst för liv.

– Min dröm om en plats där jag får vara den jag är, det berättar jag om i mitt Sommarprogram. Om hur vägen dit var en lek på liv och död, och hur jag valde livet.

Om du vill lyssna på Beckers sommarprat kan du följa länken här.