Stonewall-film anklagas för ”whitewashing”

Stonewall-filmen rör upp känslor långt innan den nått några biografer. Kvickt efter att den första filmtrailern släpptes har fördömandet mot karaktärerna och regissören hopats. Enligt kritiker har Emmerich ignorerat de dragqueens, transpersoner, kvinnor, afroamerikaner och latinamerikaner som startade hbtq-rörelsen. Istället spelas huvudrollen av en vit påhittad ung man.

Kritiker uppmanar nu till en bojkott av filmen eftersom de anser att Emmerich snedvrider hbtq-historia genom så kallad ”whitewashing”.

Efter den massiva kritiken gjorde regissören ett uttalande där han försäkrade allmänheten om att filmen naturligtvis kommer att hedra de aktivister som deltog i upproren.

– Jag förstår att vår trailer har väckt oro kring hur karaktärer kommer att porträtteras i filmen. Men när den slutligen släpps på biografer kommer biobesökare att se att jag verkligen hedrar de verkliga aktivisterna som var där, skriver Emmerich på sociala medier.

Han uppmanar även folk att inte döma hans film utifrån en 2 minuters lång trailer som filmbolagets marknadsavdelning satt ihop.

Stonewall-upproren var en serie våldsamma demonstrationer mellan polis och hbtq-personer efter en razzia mot gay-klubben Stonewall Inn 1969. Händelsen brukar ses som en vändpunkt för gay-rörelsens kamp för hbtq-rättigheter.

Filmen om Stonewall-upproren har biopremiär den 25 september, nedanför kan du se den beryktade trailern.