QX frågar ut surrogatklinik i USA

John Weltman är grundaren till Circle Surrogacy i USA, han har själv fått barn genom en surrogatmamma och är stolt över vad han erbjuder till barnlösa människor. Enligt honom är det avgörande att garantera att surrogaten inte blir utnyttjad.

John Weltman

– Vi har en väldigt noggrann kontroll av våra surrogater och garanterar att de gör det för att hjälpa en familj att växa. Exempelvis kontrollerar vi att surrogaten kan ta hand om sin egen familj och inte är beroende av allmänna bidrag, säger han.

– När man tänker över hur mycket tid och energi som ligger bakom en graviditet står det klart att detta är något man måste göra helhjärtat, det finns betydligt enklare sätt att tjäna pengar på än att bära någon annans barn, säger Weltman.

En organisation som däremot inte ställer sig bakom surrogatmoderskap är S-kvinnor, en feministisk organisation som är knuten till Socialdemokraterna. Carina Ohlsson är ordförande för S-kvinnor och enligt henne handlar detta i grund och botten om kvinnans rätt till sin kropp.

– Använder man sig av en surrogat är det som att man köper sig rätten över hennes kropp. Det är inte jämställt, det är en tydlig maktordning där man skriver bort hennes rätt till abort, vad har då kvinnan kvar att bestämma? Säger Ohlsson.

Circle Surrogacy har nyligen hjälpt sitt 1000:e barn till världen och poängterar att fördelarna med surrogatmoderskap är enorma. De har hjälpt människor från alla möjliga olika bakgrunder, heterosexuella, homosexuella, ensamstående och hiv-positiva.

– Detta är människor som annars kanske inte hade kunnat få barn, genom surrogatmoderskap kan de bygga upp egna familjer. Surrogatmoderskap har växt otroligt mycket i USA och den allmänna opinionen stödjer oss. Människor som skaffar barn genom en surrogatmamma i USA kan vara säker på att allas rättigheter är intakta, säger Weltman.

Enligt S-kvinnor står dock kvinnoperspektivet långt över längtan att få barn.

Carina Ohlsson

– Om man är surrogat och inte kan arbeta så får man kompensation för förlorad arbetsförtjänst, vad är då skillnaden mellan den ersättningen och en vanlig lön? Det finns exempel på kvinnor som istället för att jobba varit hemma som surrogat under flera år för att de blivit kompenserade, säger Ohlsson.

S-kvinnor inväntar den statliga utredning om surrogatmoderskap som beräknas bli klar under februari 2016. Men i nuläget säger de nej till all form av surrogatmoderskap i Sverige.

John Weltman från Circle Surrogacy ger följande tips till Sverige angående frågan om surrogatmoderskap.

– Gör surrogatmoderskap lagligt i Sverige, men reglera det med riktlinjer. Surrogatbyråer över hela USA sätter upp grundprinciper för att skydda allas rättigheter: Surrogat, föräldrar och givetvis barnet, på så vis kan man förhindra att någon blir utnyttjad, säger Weltman.

Om du vill veta vad de olika politiska partierna säger om surrogatmoderskap kan du följa länkarna nedanför:

M, FP och C säger ja till surrogatmoderskap

Fi, V, KD och SD säger nej till surrogatmoderskap

S och MP har inte bestämt sig om surrogatmoderskap

FAKTA
I USA har surrogatmoderskap vuxit till en stor bransch och många barnlösa par vallfärdar dit, inte minst homosexuella. När det kommer till kommersiellt surrogatmoderskap tillåter vissa stater det, exempelvis Kalifornien, Illinois, Arkansas, Maryland och New Hampshire.

Thailand har varit en populär destination när det kommer till surrogatmoderskap, men sedan militären tog över makten i landet förra året har kommersiellt surrogatmoderskap förbjudits.

Exempel på länder som tillåter altruistiskt surrogatmoderskap är: Storbritannien, Irland, Danmark, Belgien och Mexiko.

Exempel på länder som förbjuder alla former av surrogatmoderskap är: Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Portugal och Bulgarien.