Windows 10 kan avslöja ungas sexualitet

Den nya funktionen är förinställd på alla Windows 10 system som har familjekonton, det vill säga de flesta barnfamiljer. Detta kan vara ett stort bekymmer för hbtq-personer som inte kommit ut, experter ställer sig nu frågande till denna typ av övervakning.

Tänk dig att du är 14 år och söker dig in på porrsidor, du googlar efter sexfantasier, tar dig in på hbtq-nyhetssidor, RFSL, komma-ut-historier och gay-dejtingsajter. Allt i största hemlighet, dina föräldrar vet inte att du är gay, och vem vet vad de skulle göra om de fick reda på det?

Med Windows 10 nya funktion mailas detaljerade listor till föräldrarna där de kan övervaka sina barn på nätet. Det spelar ingen roll om du surfar via en privat session, eller rensar historiken, allt mailas utan din vetskap.

Pink News testade den nya funktionen genom att skapa ett påhittat barn som surfade runt på nätet, nedanför syns den mailade historiken som föräldrarna skulle få:

Experter som Pink News pratat med varnar nu för den nya funktionen, och understryker att den rentav kan vara farlig för unga hbtq-personer. Enligt dem ska unga få komma ut i sin egen takt, inte avslöjas av nyfikna föräldrar.