Efter fyra försök kunde i fredags Kentucky-paret James Yates och William Smith Jr. äntligen få ut de nödvändiga handlingarna för att ingå äktenskap.
Notarien i Rowans administrativa område i delstaten Kentucky, Kim Davis, hade med hänvisning till sin religiösa övertygelse vägrat att ge samkönade par de nödvändiga juridiska handlingarna för att ingå äktenskap.
Hennes agerande strider mot den amerikanska Högsta domstolens beslut tidigare i år om att det strider mot landets konstitution att myndigheter, såväl federala som i delstaterna, vägrar par möjligheten att gifta sig enbart med hänvisning till att de är två kvinnor eller två män.

Kim Davis

Kim Davis vägran gjorde att hon till slut arresterades och fem av henne kollegor valde att dela ut äktenskapshandlingarna. Därmed kunde det två månader långa dödläget i Rowan lösas.
Efter att Davis arresterats har det uppstått upprörda känslor i USA då hennes advokater jämfört behandlingen av henne med hur judar mördades i nazisternas gaskammare.
Advokaten, Mat Staver menade att på samma sätt som med judar i Tyskland på 30-talet förföljs och förtrycks nu kristna i USA.
Han blev omedelbart hårt kritiserad av Jonathan A. Greenblatt från Anti-Defamation League som kallade det ett ”i grunden motbjudande” påstående.
– De jämför dessutom helt felaktigt den som önskar påtvinga andra sina religiösa värderingar som ett offer på satt sätt som de som mördades på grund av sin religiösa tillhörighet. Men ingen har ifrågasatt hennes rätt till sina åsikter.
Efter att nu fen av Kim Davis kollegor beslutat att ge samkönade par de nödvändiga äktenskapshandlingarna kan även denna del av Kentucky hör bröllopsklockor ringa för alla delstatens kärlekspar.