2016 blir det Pride i Västervik. Det utlovar Frederic Garlén som är en av initiativtagarna bakom nybildade RFSL i Västervik.
– Vi började att prata om det i slutet av juli 2015, berättar han för QX. Jag insåg att det fanns ett behov då det är 10-15 mil till närmaste RFSL och det finns inte heller någon social verksamhet eller stödverksamhet för hbtq personer inom detta avstånd.
– Kommunens ansvar är att se till att alla som lever och bor i en kommun ska bemötas lika och ha samma rättigheter, och i och med att Västervik är en sådan stor turistort är det av största vikt att det finns en vänlighet här gentemot hbtq personer, säger han vidare men lägger till att.
– Tyvärr ligger idag staden långt ner över hbtq vänliga städer.
Garlén och medlemmarna i nybildade RFSL har som en av sina tydliga uppgifter att få den socialdemokratiskt och centerpartistiskt styrda kommunen på fötter i hbtq-sammanhang.
Med hjälp av bland annat Lonne Bågenhammar berättar Garlén att de nu i RFSL kavlat upp ärmarna och det verkar ha räckt för att få fart på verksamheten.
På mindre än 2 månader har föreningen skaffa egen lokal på Cederflychtsgatan och blivit en officiell del av RFSL.
– Hur har ni bemötts när ni startat föreningen?
– Hittills har vi inte stött på något hinder, förutom kommunen, säger Frederic till QX. De har inte gett oss något tecken ännu, vi har ansökt om startbidrag, vi har bett dom att skynda på, men inget svar, det vore riktigt tråkigt om dom nekar ett samarbete med RFSL.
– Media har varit enormt vänliga och skrivit flitigt om oss, forsätter han. Vi har bemötts vänligt av alla, kyrka, sjukvård, företag, skolor ungdomsgårdar, alla söker ett samarbete. Behovet är stort och det märks.

Frederic Garlén med sin bror engagerar sig i RFSL Västervik

Planerna framåt handlar om att öppna upp caféet regelbundet, ha en temadag med en ”hbtq-kändis”, informera i skolorna och ge hjälp till hbtq-flyktingar.
– Sen har vi planer på en pridefestival här nere. Västervik har så mycket att erbjuda, en sån vacker stad, oändliga möjligheter, vi är 5 i styrelsen som kämpar dag och natt för att sätta Västervik på kartan som en ort för hbtq människor att bo, leva i och även besöka.