Idag hålls häktningsförhandlingar mot en ung man som tros vara 19 år. Häktningen gäller grovt skyddande av brottslig. Det är ett av de grova brott han och en yngre vän misstänks för.
Den 25 juni i år blev en 54-årig man mördad i sitt hem i Göteborgsförorten Bergsjön. Polisen grep två tonårspojkar, födda i Marocko, som levt som gatubarn i Europa under en längre tid och som sökt asyl i Sverige. Den yngre av pojkarna, som uppges vara 16 år, är huvudmisstänkt för det grova mordet.
Idag uppger GP/Expressen att polisen lyckats återskapa en film som pojkarna raderat från en av mobiltelefonerna.
På filmen ser man den mördade 54-åringen ligga i blod och iklädd kvinnokläder. På filmen hör man röster som skriker förolämpningar mot den mördade mannen, bland annat med hänsyftning till mannens sexuella läggning.
GP/Expressen uppger att vice chefsåklagare Peter Broberg bland annat därför utreder hatbrottsmotiv.
Att mannen var iklädd kvinnokläder kan handla om att mördarna velat förnedra honom. GP/Expressen citerar förhöret där mannens pojkvän säger att 54-åringen aldrig varit intresserad av att klä sig i kvinnokläder.
I samband med mordet stals även en lång rad värdeföremål.
Åklagaren har ännu inte beslutat hur åtalet kommer rubriceras men ”att mycket talar för mord”.
Det allvarliga problemen med pojkar som lever som gatubarn i Sverige uppmärksammades nyligen även i Stockholm i samband med en grov gruppvåldtäkt mot en ung kvinna. Fyra pojkar som uppgett sig vara 13 – 16 år, medan polisen snarare tror 15 – 18 år, är nu åtalade. Till Aftonbladet uppger polisen i Stockholm att särskilda åtgärder nu riktas mot de pojkar från Nordafrika som lever som gatubarn i Sverige. En grupp på fler hundra ungdomar som lever i en skuggvärld och som ”riskerar att fara illa”.

I juni i år mördades ytterligare en homosexuell man på ett bestialiskt sätt på Lidingö. Det var en 32-årig man som mördades i sitt hem av en tidigare sexpartner. Mördaren, en 23-årig man, skall ha druckit mannens blod och målat ett pentagram på väggen i mannens hem.
23-åringen anmälde sig själv hos polisen och hävdar i förhör att han haft ”vanföreställningar”.
23-åringen har tidigare åtalats för hets mot folkgrupp då han ropat ”sieg heil” mot tiggare i hemmastaden Södertälje uppges även ha rört sig i ”rasistiska kretsar”.
23-åringen dömdes i oktober till sluten psykiatrisk vård.