”Snälla låt mig inte vara gay”

I en intervju med The Guardian berättar den 25-åriga artisten Olly Alexander, sångare i bandet Years & Years, hur han har tampats med mental ohälsa och hur det påverkat honom som person och artist.

– Jag hade hemska mardrömmar och brukade vakna upp mitt i natten utan att kunna röra mig. Jag hade även problem med mat, att jag inte åt som jag borde och att jag skadade mig själv, säger Olly under intervjun.

Han berättar även att han blev mobbad i skolan, kanske mestadels för att han inte var bra på lagsporter. Det var även i skolan som han först upptäckte att han var gay:

– Jag var 14 år när jag blev kär i min bästa vän, han var straight, det klassiska du vet. Fram tills att jag var 17 år försökte jag intala mig själv att jag var straight.

– Snälla låt mig inte vara gay, att växa upp i en straight värld är svårt.

Olly diskuterar även det sociala stigmat kring depressioner och mental ohälsa:

– Låt säga att du blir bjuden till en fest, och du inte kan gå för att du blir sjuk, exempelvis en förkylning, det är helt accepterat. Men om du säger: Jag är väldigt deprimerad, och kan inte komma, det är mycket svårare att säga. Men jag tror att attityden håller på att förändras.

Förra sommaren uppträdde Olly Alexander på Way Out West i Göteborg, vi på QX tog oss ett snack med honom, läs den intervjun här. Nedanför kan du se hela intervjun från The Guardian med Olly Alexander.