I april har två olika domstolar i Kina behandlat frågor kring hbtq-personers rättigheter.
I onsdags prövade en domstol i staden Changsha i Hunanprovinsen en ansökan från två män om att ingå äktenskap. Kön utanför domstolen ringlade lång med flera hundra supportrar till Sun Wenlin och hans partner Hu Mingliang när deras begäran prövades.
Men vare sig det stora mediauppbådet eller det stora antalet supportar fick domstolen att bli med vänligt inställd. Äktenskap beviljades inte. Men enligt nyhetsbyrån AP ses dock domstolsprövningen som en stor framgång av landets hbtq-rörelse.

Mr. C, driver arbetsrättsfrågor för transpersoner i Kina. ”Jag vill arbeta” står det på transgender Pride-flaggan

I måndags behandlades även frågan om diskriminering på arbetsplatsen baserat på könsidentitet vid en domstol i Guiyang i Guizhou-provinsen. En man med smeknamnet Mr C lämnade i början av mars in en stämning mot sin tidigare arbetsgivare med krav på ekonomisk kompensation för olaga diskriminering. Den 28-årige Mr C avskedades från sitt jobb vid ett medicinföretag på grund av att han är transperson och hans krav på kompensation liksom en ursäkt behandlades vid en arbetstvist-domstol. Även denna juridiska prövning av hbtq-personers legala status i landet ses som en framgång redan innan ett domslut fallit. Den kinesiska hbtq-rörelsen är ung men har på senare tid blivit allt mer högljudd.

Flera hundra supportrar köade för att stötta Sun och Hu som i onsdags ville få möjligheten att gifta sig prövad i domstol.