I onsdags beslutades att en av Salt Lake Citys gator kommer döpas efter gay-kämpen och San Francisco-politikern Harvey Milk. Beslutet är en markering av den liberala profil som staden vill ha i en delstat som annars präglas av ett starkt inflytande från Mormon-kyrkan.
Relationen mellan Mormon-kyrkan och HBTQ-rörelsen i USA har länge varit ansträngd. Inte minst sedan det blev känt att kyrkan varit en av de största bidragsgivarna till kampanjen mot en könsneutral äktenskapslagstiftning i delstaten Kalifornien.
Harvey Milk var ledamot av San Franciscos stadsfullmäktige som representant för det gaytäta distriktet Castro. Efter en framgångsrik politiks karriär mördades han tillsammans med stadens borgmästare George Moscone den 27 november 1978. Mördaren var en kollega i fullmäktige Dan White. Efter att White dömts för dråp till sju års fängelse, med hänvisning till att han på grund av att ha ätit för mycket skräpmat inte varit i psykisk balans, utbröt kravaller i gaykvarteren i San Francisco.
Harvey Milk är en av de mest välkända politiska gayprofilerna i USA. Bland annat har den Oscarsbelönade dokumentärfilmen The Mayor of Castro Street (1984), baserad på en bok av Randy Shilts (1982) och spelfilmen Milk (2008) liksom en pjäs The Harvey Milk Show (1991) och en opera Harvey Milk (1996) berättat om hans liv.
Harvey Milk Street finns även i San Diego, Kalifornien. I Salt Lake City kommer 900 South att döpas om till Harvey Milk Boulevard.