Efter söndagens attack mot gayklubben Pulse i Orlando uppmanar nu den svenska organisationen EKHO, kyrkor och samfund att ”manifestera mångfaldens rikedom” och öppna sina lokaler för bön, gudstjänst och mässa i regnbågens alla färger.
”Världen gråter och så gör också vi.” skriver EKHO i ett uttalande med hashtagen #Viberförorlando.
Hela hbtq-gemenskapen är med i sorgen med tårar och smärta som känns i hjärtat.”, skriver de vidare

Kyrkor i USA öppnas för gemensam bön över religionsgränser. EKHO uppmanar nu svenska kyrkor och samfund att be för Orlando.

EKHO konstaterar även att det finns andra röster som har hörts. De lyfter pingstpastorn Stanley Sjöbergs uttalanden på Facebook. Där skriver han som en reaktion på massmordet: ”Varför kan inte dessa människor undvika att blotta sig med sin nakenhet och skrytsamt demonstrera för sin livsstil?!” Han menar att de 49 människor som mördades är en konsekvens av ”pride-kulturen”.
Fortsätter ”pridekulturen” att provocera kommer det som hänt i Orlando att upprepas i stad efter stad, land efter land”.
Ekumeniska gruppen frö kristna HBTQ-personer reagerar mot Sjöbergs uttalanden.
Och mitt i denna smärta hörs nu röster som knappt går att förstå. Stanley Sjöberg skriver om hbtq-rörelsen provocerat och har egen skuld i detta, om islamisering som leder till hat, om nakenhet och om kroppslig obalans som orsakats av miljöförstöring. Kommentarsfältet kokar av hurra-rop och amen. Var kommer all denna hjärtlöshet ifrån? Hur är det möjligt att anklaga den som precis drabbats av den värsta hatattacken i USA:s historia för att ha provocerat med sin livsstil? Tårarna och smärtan väller över.

En kyrka som ikväll onsdag öppnat för en Regnbågsmässa är S:ta Maria Domkyrka i Visby. Klockan 18.00 öppnas kyrkan för en mässa.
I samband med Pride i Falkenberg hålls en mångfaldens mässa på lördag 18.00 och i Luleå hålls mässa i samband med Pridefirandet på söndag med gemensamt intåg 15.50.