Rissnebor står upp mot hatet efter branden

QX rapporterade igår om brandattentatet mot en bänk i Rissne som var målad i regnbågens färger. På en vägg bredvid stod texten ”Pride är inget för Rissne, era horbögar”.

Bakom initiativet med kärlekslappar runt den vandaliserade bänken är diakonen Lena Bergman.
– Vi gjorde det för att visa att vi tillsammans står upp för mänskliga rättigheter. Vår biskop har ”gör inte skillnad på människan” som valspråk. Det vill vi förkroppsliga. Alla ska få älska den de älskar, säger hon i en kommentar till Aftonbladet.

Ikväll klockan 17.00 kommer också Rissne Pride att anordnas som en motreaktion, med samling i Rissne centrum. Då kommer också den brända bänken att målas tillbaka till regnbågens färger. Tanken är att visa att om en bänk med den här symboliken bränns ner, så kommer den alltid tillbaka.

Ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Sundbyberg, Johan Storåkers är en av de som kommer delta med penseln i högsta hugg.
– Vi tycker att det är oerhört viktigt att visa att vi står för ett öppet och tolerant Sundbyberg. Det är också därför jag kommer att vara med och delta i Rissne Pride. Vi måste markera och visa att det som har hänt är helt oacceptabelt, säger Storåkers.

Tidigt i morse fick QX ett mejl från en Rissnebo som avslöjade att lapparna under natten ska ha rivits ner, och Pride-bänken ska ha tänds på en andra gång. Sundbybergstad planerar nu att även sätta upp en pride-bänk i stål, som är svårare att vandalisera.