Efter att Socialstyrelsens Rättslig råd nekat en man byte av juridiskt kön överklagade han med hjälp av RFSL till Förvaltningsrätten.
Om Socilastyrelsen inte väljer att överklaga till kammarrätten, förenklas vardagslivet då han bland annat slipper legitimiera sig med det kvinnliga personnummer han fick vid födseln.
Domen välkonas förutom av mannen, som vill vara anonym, även av RFSL som nu kräver att regeringen skyndar på en proposition om ändring av könstillhörighetslagen.
Det RFSL hopas är att en proposition tar upp förslaget från den utredning som presenterades januari 2015! I den separeras beslut om juridiskt kön från den medicinska processen. Att ändra juridiskt kön blir därmed en administrativ fråga som hanteras av Skatteverket och där ansökan baseras på den enskildes beslut, inte läkares bedömningar eller Socialstyrelsens utlåtanden.
– Det är anmärkningsvärt att regeringen dröjer med att lägga fram propositionen om en ny könstillhörighetslag och därmed utsätter privatpersoner för en situation där de tvingas strida i domstol för att få sin könsidentitet juridiskt erkänd. Det här är inte förenligt med en grundläggande respekt för transpersoners mänskliga rättigheter, säger Frida Sandegård, förbundsordförande för RFSL.
I det årliga Regnbågsindexet från ILGA-Europa har Sverige tappat position bland annat på grund av att reformeringen av könstillhörighetslagstiftningen dröjer.
Tidigare i år förklarade Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (mp) raset med att konkurrensen hårdnat.
– Det glädjande är att det är många andra länder som gör ett bra jobb, och tillgodoser HBTQ personers rättigheter och därför har konkurrensen blivit hårdare, sa hon till QX.
Och hon hoppades att tappet i position skulle ”elda på” regeringen.