Grattis! Vad innebär utmärkelsen?
– Den innebär att vi är utsedda till att verka som regeringens förlängda arm när det gäller företagande och presentera de nya verktyg regeringen har tagit fram för att underlätta företagande. Vi kommer bland annat att vara ute i Sverige och instruera i huvudsak kvinnor i hur man startar företag, i att tro på sig själva och känna att det är ok att vara företagare. Man pratar gärna om företagare, sällan om företagerskor…
Varför tror du att just du blev utsedd?
– Jag har drivit många företag och har en stor insikt i företagande. Men det är många kvinnor som har det, och när de väljer en person med min bakgrund som transsexuell och homosexuell, ser jag det också som att regeringen gör ett ställningstagande. Det är okej, oavsett vad du har för identitet är du en bra människa.
Vad har din identitet som flata med transsexuell bakgrund för betydelse i sammanhanget?
– Vi var många som genomlystes inför det här uppdraget. Min bakgrund som homosexuell och före detta man var förstås inkluderad i deras material om mig, och jag är glad att de har kunnat se människan bakom min i många ögon ”konstiga” identitet. För mig är det en chans att visa att det finns ett liv bortom garderoben. Om man kan vara en förebild för människor, homosexuella och transpersoner, som oftast har en ännu större problematik, så betyder det mycket. Kan jag bidra till att någon människa kan komma ut ur garderoben, så förändrar jag livet för den personen. Många har rädslor – själv blir jag också utsatt för hatbrott, men de som begår dem är bara små människor som inte har ordning på de egna kalsongerna.
Några sista ord innan du får gå tillbaka till festligheterna?
– Om man är duktig innan man kommer ut som homosexuell eller transsexuell eller något annat, så är man duktig efteråt också. Kunskapen sitter i huvudet och inte i könsidentitet eller sexualitet, och nu visar regeringen att de också har kommit till den förståelsen. Ingen organisation är större än Sveriges regering, och när de pekar på mig och säger ”hon får vara vår ambassadör”, så är det ett stort och viktigt ställningstagande.