”Böghatarsekten” Westboro Baptist Church i Kansas tar åter tillfället i akt att sprida sin bibeltrogna syn på samtiden. Till finsk media har de meddelat att de planerar delta när offren för skolmassakern i Kauhajoki skall begravas.
Tidigare har de deltagit vid begravningar i USA då liknande skolmassakrer utförts.
Likt vid Tsumani-katastrofen i Thailand är orsaken till olyckorna att samhället ”valt bögarna”. Ett tolknings-tema som även återfanns i den svenske pingstpredikanten Åke Greens berömda predikan på Öland. Naturkatastrofer kommer som resultat av att samhällen erkänner samkönad kärlek och sexualitet som likvärdig kärlek och sex mellan olika kön.
Redan vid skolmassakern i Jokela 2007 var de amerikanska ”baptisterna” på hugget och talade om att ”Gud hatar Finland”, berättar Helsingin Sanomat.
Kyrkans andlige ledare Fred Phelps påstod att han var i Sverige och demonstrerade i samband med Åke Green-rättegångarna. Ingen i landet lyckades dock få en skymt av honom. Några Westboro-medlemmar vid begravningar i Kauhajoki lär knappast heller dyka upp, utan hotet skall snarast ses som ett led i en kampanj för att få uppmärksamhet för sitt hatbudskap.

Översättning från finsk media: Risto Hurskainen