Det är i det närmaste mangrann uppställning från de politiska partierna när RFSL i Umeå och i Linköping arrangerar Pride respektive Kärleksparad i helgen.
På lördag är centerledaren Maud Olofsson i Umeås Pride Park för att tala om hbt-frågor. Hon kommer även att gå med i den parad som eventuellt kommer att arrangeras i Umeå till och från Pride Park.
Till Umeå Pride kommer även kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark (s), Rättvisepartiet socialisternas gruppledare i kommunfullmäktige Jan Hägglund, riksdagsledamoten Maria Lundqvist-Brömster (fp), toppnamnet på miljöpartiets valsedel i Västerbotten Nanny Ålander , vänsterns rikdagsledamot från länet, Liselott Olsson och moderata oppositionsrådet i Umeå kommun Anders Ågren.
Alla håller tal under lördagen. Och likt i Stockholm väljer Kristdemokraterna att inte medverka.
Även i Linköping, där Kärleksparaden hålls för sjätte året, kommer den politiska närvaron vara på toppnivå valåret 2010.
13.00 startar paraden som har en lång rad medverkande organisationer och efter paraden blir det bland annat politisk debatt på Café Joy, föreningens lokal i stan.
– Debatten kommer att handla om två saker, RFSL Rådgivningen Östergötland och vården av transpersoner. RFSL Rådgivningen Östergötland är en verksamhet finansierad av Landstinget och socialstyrelsen och jobbar främst med rådgivning och upplysning rörande Hiv/sti. Östergötland är ett av två landsting i landet som erbjuder könskorrigerande kirurgi, men debatten kommer även behandla bemötandet av transpersoner inom vården, berättar Emil Åkerö som är paradgeneral i Linköping.
I debattpanelen ingår moderaternas toppnamn i Linköping, landstingsrådet Christian Gustavsson, centerns ungdomsförbunds distriktsordförande Lisa Holmgren, folkpartiets toppnamn i Linköpings landstingsval Reza Zarenoe, kristdemokraternas gruppledare i landstinget Levi Eckeskog, andranamnen på socialdemokraternas respektive vänsterns landstingslistor Anna Larsson och Sara Frank, landstingspolitikern Gunnar Gustavsson (mp) och Pernilla Claar Johansson från det lokala partiet Vrinnevilistan.