Att vara homosexuell i landet är nu förenligt med livstids fängelse och upp till sju års fängelse för den som inte anger homosexuella till polisen.

Samtidigt firar vi i dag att för 70 år sen avkriminaliserades homosexualitet i Sverige.

Beslutet, som bryter mot de mänskliga rättigheter som Uganda sedan tidigare skrivit under, kommer att få förödande konsekvenser för våra homosexuella vänner.

Hbtq-personer ges inte längre tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård. Många går under jorden i rädslan för att annars mördas av grannar eller myndigheter. Läkare och vårdpersonal tvingas bryta mot sin grundläggande etiska tystnadsplikt, att inte diskriminera patienter och inte bryta sekretessen, annars riskerar de upp till sju års fängelse. Lagen innebär också att organisationer, som Amnesty International som arbetar för hbtq-personers rättigheter, kan fängslas om de hjälper oss hbtq-personer.

Läget för homosexuella ugandier var redan tidigare mycket allvarligt. Attacker mot gay-par har inte varit något ovanligt. Vissa av våra vänner har redan vräkts från sina hem eftersom deras hyresvärdar fruktar lagens effekter. Andra har misshandlats brutalt.

Så sent som för bara några veckor sen blev en homosexuell vän slagen blodig när han var på sin väg till marknaden för att köpa mat. Denna utsatthet är inte rätt för någon människa, oavsett bög eller hetero. Men tyvärr är det den framtida vardag vi hbtq-personer har att vänta.

Lagen är lika orimlig som den är oacceptabel och allra mest, omänsklig. Vi måste stå upp för våra rättigheter men vi är i stort och akut behov av hjälp både från europeiska länder men även privatpersoner. Alla donationer välkomnas till vår kamp. Ugandas hbtq-personer behöver stöd från EU och inte minst Sverige. Vi behöver starka uttalanden som förkastar Ugandas regering.

Sverige och EU behöver hitta former för att fortsätta finansiera det livsviktiga arbete som flera av våra hbtq-organisationer gör för att bland annat utbilda bögar och flator om deras säkrare sexuell hälsa, ett arbete som från och med nu kommer att gå under jorden och fortsätta i hemlighet. Vi söker just nu skydd för natten och försöker få de kolleger som under de senaste veckorna publicerats i tidningarna att fly från landet på grund av dödshot och trakasserier.

Den svenska regeringen behöver vidta åtgärder för att förmå Ugandas regering att ta tillbaka lagen. Sexuella rättigheter är även mänskliga rättigheter. Sverige måste öppna fler dörrar till våra asylsökande medmänniskor och, genom den svenska ambassaden, hjälpa de hbtq-personer, vars liv nu svävar i fara.