[topheadline]Svar till Jytte Guteland och Lena Josefsson (S) på QX debatt[/topheadline]

Det råder idag en bred samstämmighet mellan de flesta partierna i en rad hbtq-frågor. Det är alltså egentligen inte i dessa frågor som den politiska striden står. Därför är det trist att företrädare för Socialdemokraterna försöker misskreditera Moderaterna på det sätt som görs i artikeln av Guteland och Josefsson.
Moderaterna är tydliga i att mänskliga rättigheter är viktiga och är beredda att ta kampen för hbtq-personers rättigheter. Den Kampen stannar inte vid våra landgränser och behöver tas på ett sådant sätt att positionen för de mänskliga rättigheterna flyttas fram i alla länder. Att föra över den fullständiga beslutsmakten om hbtq-frågor, abortlagstiftning och jämställdhetsfrågor till EU-nivå skulle dock vara ett högriskprojekt för jämlikheten i Sverige. Att ge bakåtsträvande krafter runt om i EU ett direkt inflytande över dessa frågor i Sverige är något vi aldrig kommer medverka till.

Ledamöterna i Europaparlamentet har goda möjligheter att vara pådrivande för hbtq-rättigheter i hela EU och utanför EU genom sitt agerande. Det kan handla om att slåss för att öppna fler dörrar in till EU för människor på flykt – däribland förföljda hbtq-personer. Det kan handla om att bekämpa diskriminering av hbtq-personer i Europa enligt den vägkarta som presenterades i den så kallade Lunachek-rapporten. Det kan handla om att tydligt slåss för den fria rörligheten i EU. Den fria rörligheten är idag inte fri för hbtq-familjer då t.ex. äktenskap och föräldraskap inte erkänns i alla länder. Vi tänker driva den frågan in i mål för att ge alla tillgång till den fria rörligheten. De som däremot vill inskränka den fria rörligheten i den ena änden kommer att ha svårt att få gehör för att utöka den på andra områden – detta är en ekvation som Socialdemokraterna kommer ha svårt att få ihop på grund av sin protektionism mot omvärlden.

Vill man ha ett alternativ som kämpar för mänskliga rättigheter, mot diskriminering och för hbtq-personer är Nya moderaterna ett bra alternativ. Dessutom har vi en politik för jobb, tillväxt och ordning i ekonomin. Ta vara på möjligheten och rösta i EU-valet.



Se även Jytte Guteland och Lena Josefsson på QX Debatt: ”Vad tycker egentligen moderaterna?”