Om inte du själv gör din röst hörd är risken stor att andra utnyttjar din tystnad. Valet är viktigt eftersom många frågor på EU-nivå direkt berör oss på ett handgripligt sätt samt för att EU kan vara en stark förespråkare för mänskliga rättigheter. Det är också viktigt att komma ihåg att det här valet handlar om vilken politik som ska föras i EU, det är inte fråga om att betygsätta partiernas inrikespolitik. Den skiljer sig nämligen åt radikalt.

I det här valet finns ingen allians som på hemmaplan. Svenska partier kommer efter valet att bilda olika partigrupper med likasinnade europeiska partier som blir invalda i parlamentet. Folkpartiet tillhör idag den tredje största partigruppen, Allians för liberaler och demokrater i Europa som förkortas ALDE. Tack vare gruppens storlek och position har vi ofta en direkt avgörande roll för de beslut som fattas då varken den kristdemokratiska gruppen eller den socialdemokratiska gruppen har egen majoritet i parlamentet.

Exempelvis samarbetar Moderater och Kristdemokrater tillsammans i den Kristdemokratiska partigruppen EPP. I den gruppen finns också partier med en stark socialkonservativ prägel som bland annat vill inskränka kvinnors rättigheter och definitivt inte står upp för hbtq-personers rättigheter.

Därför borde valet för dig som hbtq-person eller för dig som kämpar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla vara enkelt. En röst på Folkpartiet är det rätta. Vi är det partiet som fullt ut står upp för det europeiska samarbetet och som åker till Bryssel med en positiv inställning till att kunna förändra till det bättre.

Den långa traditionen av tolerans, öppenhet och arbete för hbtq-personers rättigheter tar vi naturligtvis med oss in i det europeiska samarbetet. Vi tvekar aldrig att stå upp för mänskliga rättigheter åt alla. Det är inbyggt i vårt partis syn på individen. Varje enskild människa i Europa ska ha möjligheten att fritt kunna arbeta, resa och studera utan att stöta på hinder.

Ingen ska behöva begränsas av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Folkpartiet verkar för att upprätthålla den fria rörligheten, vilket för oss bland annat innebär att det vi i Sverige anser vara en familj även ska betecknas som en familj i alla andra EU-länder. De som ingått äktenskap ska anses vara gifta även i andra länder och omfattas av det juridiska skydd som finns i respektive land.
EU behöver också kavla upp ärmarna och göra upp med den utbredda homo- och transfobi som finns runt om i unionen. Den diskriminering som bland annat transpersoner utsätts för dagligen är helt oacceptabel. Folkpartiet vill att det ska kosta när länder diskriminerar och bryter mot mänskliga rättigheter.

Bra att lägga på minnet är de kandidater till Europaparlamentet som skrivit under ILGA Europe’s krav för vilka frågor de anser är viktigast under den kommande mandatperioden – 12 folkpartister, två moderater, en centerpartist och inga kristdemokrater. Tre av Folkpartiets kandidater är Cecilia Wikström, Jenny Sonesson och Robert Hannah. För våra företrädare är det lätt att ställa upp för hbtq-personers rättigheter.

Kom ihåg att rösta senast den 25 maj. Och för dig som förtidsröstat men vill ångra dig, så kan du gå till din vallokal på söndag och lägga en röst på det liberala alternativet – se till att göra Folkpartiet till en ännu starkare röst, vi är det enda rimliga valet för dig som hbtq-person, det spelar roll vilket parti du väljer!