ILGA-Europa satsar hårt på att sprida budskapet om vad EU har gjort för HBT-personer, eller LGBTI som samlingsbegreppet på EU-nivå förkortas. Tanken är att framhäva den betydelse som EU-samarbetet har haft för att främja hbt-personers villkor i unionen och vikten av att vara med att påverka.
ILGA konstaterar i samband med sin ”Come Out and Vote”-kampanj att intresset för Europa är lågt.
Jag har antagligen dödat din entusiasm och vilja att läsa vidare bara genom att nämna Europa”, skriver ILGA Europas verksamhetschef Evelyne Paradis i inledningen till en debattartikel i samband med att kampanjen släpps.

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson framför Elisabeth Ohlson Wallins Ecce Homo-bild liksom skådespelarna Ian McKellen och Stephen Fry deltar i ILGA Europas valfilm

För att råda bot på ointresset har man tagit Europeiska kändisar till hjälp. I en film som uppmanar oss att rösta deltar bland andra ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus, Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) liksom de två brittiska skådespelarna Ian McKellen och Stephen Fry.
Budskapet är att EU har betytt mycket för hbt-personer men att det finns mycket kvar att göra och krafter som motarbetar hbt-rättigheter växer sig starka i Europa.
Kampanjen har inte valt att titta på vilka partigrupper som gjort vad utan att ge en övergripande positiv bild av de möjligheter man ser att EU ger. I debattartikeln skriver Evelyne Paradis:
Europa-skeptiker, extremhögern och religiösa extremister attackerar och hotar inte bara EU utan också dess grundläggande principer och värderingar om värdighet, jämlikhet och mänskliga rättigheter för alla. Själva den grund som har gjort det möjligt för oss alla att under de senaste decennierna uppnå förändringar.
På den hemsida man startar för att uppmuntra till röstning lyfts att EU var den första internationella organisation som i lag uttryckligen förbjöd diskriminering baserat på sexuella läggning, könsidentitet och könsuttryck. 1997 i EU-fördraget där sexuell läggning tas upp och året innan då EU-domstolen förbjöd könsdiskriminering på arbetsplatsen där även transsexuella omfattades.
ILGA lyfter även att EU-domstolen förra året beslutade att partnerregistrerade måste behandlas lika med gifta när det handlar om anställningsförmåner och att Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter under 2013 presenterade den studie om hbt-personers situation i unionen som fått 93 000 personer att svara.

I sin debattartikel varnar Paradis för att de krafter hon uppfattar som hotfulla mot hbt-personer ”är mycket aktiva, motiverade” och kan antas få ut många till valurnorna den 22-25 maj.
Valundersökningar förutspår att dessa krafter kommer stärka sina positioner kraftigt i EU-parlamentet kommande period. Det innebär att alla framgångar som hittills uppnåtts kan stå på spel om vi inte engagerar oss och istället tiger still.
Bakom ILGA Europas kampanj ställer sig en lång rad kandidater i EU-valet som därmed också markerar sitt stöd för hbt-rättigheter i EU.
Från Sverige har hittills 37 personer hunnit skriva på. Bland dem Piratpartiets toppkandidat Christian Engström, Folkpartiets andra och tredjekandidater Cecilia Wikström och Jasenko Selimovic. Från Finland har 65 personer som kandiderar till parlamentet skrivit på, bland annat toppkandidaterna från Svenska folkpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterförbundet och De gröna, Silja Borgarsdóttir Sandelin Timo Harakka, Eila Aarnos respektive Touko Aalto.

Se mer om EU-studien kring hbt-personers situation i EU-här:

LGBTI = Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersexual