Europaparlamentet domineras av en värdekonservativ majoritet. En majoritet av högerpolitiker som i höstas röstade ner den så kallade Estrellarapporten som behandlade kvinnors och HBTQ-personers rättigheter. Rapporten rekommenderade alla medlemsländer att erbjuda säkra och lagliga aborter samt sexualundervisning för unionens unga. Den första paragrafen anger inriktningen i Estrellarapporten:

Sexuella och reproduktiva rättigheter utgör mänskliga rättigheter, och kränkningar av dessa rättigheter strider mot kvinnors och flickors rätt till jämställdhet, icke-diskriminering, värdighet och hälsa samt frihet från omänsklig och förnedrande behandling.

Paragrafen och rapporten i sin helhet stöddes av socialdemokraterna i europaparlamentet. Moderaten Gunnar Hökmark och kristdemokraten Alf Svensson valde att lägga ner sina röster. Rapporten avslogs. Carl-Oskar Bohlin har rätt i att HBTQ-personers rättigheter är en fråga om mänskliga rättigheter. Varje ledamot i Europaparlamentet har ett medmänskligt ansvar. Efter Gunnar Hökmarks ställningstagande är det svårt att likställa moderaterna som en aktiv röst för kvinnors och HBTQ-personers rättigheter i Europa.

Kvinnors och HBTQ-personers rättigheter hotas i EU, i vårt närområde och i världen. Vi har länder i EU som inte tillåter abort. Situationen för HBTQ-personer i Ryssland och Uganda är allt mer hotfull. Nya antigaylagar stiftas och resulterar i förföljelse. Runtom i världen beräknas minst 50 000 kvinnor och flickor avlida av farliga aborter. Det är då viktigt att EU kan vara en röst för mänskliga rättigheter också på dessa områden.

Om EU, som världens största biståndsgivare, menar allvar med att vara en pådrivande internationell aktör måste EUs beslut vara konsekventa och tydliga. Vi måste leva som vi lär. Det är direkt förödande att abortfientliga och konservativa krafter sätter EUs agenda. EU måste vara en tydlig och viktig opinionsbildare. Sexuella och reproduktiva rättigheter är en del av de mänskliga rättigheterna.

EU ska vara en viktig röst för rätten till friheten att själv styra över sitt liv, sin kropp och valet till barn. Men EU kan också bli en röst mot de rättigheter som kvinnor och HBTQ-personer uppnått i många medlemsländer. Kraftig lobbying samlade 1 miljon underskrifter som motverkade Estrellarapporten. Det är skillnader i värderingsfrågor i europaparlamentet och de skillnaderna ska vara välkända när Europas medborgare går till val 25 maj.

Socialdemokraterna i parlamentet står upp för de mänskliga rättigheterna, skyddar dem och för kampen mot värdekonservativa idéer. Vi kan inte låta en värdekonservativ opinion dra fram genom EU. Värderingar känner inga landsgränser. Därför måste vi kämpa i Europa för de rättigheter och friheter som en majoritet i Sverige finner självklara. Något Gunnar Hökmark och Alf Svensson inte är beredda till.

Genom att rösta fram en socialdemokratisk majoritet i europaparlamentet röstar Europas invånare för ett nytt ledarskap. Ett ledarskap som står upp i kampen om de mänskliga rättigheterna och alla människors lika värde.

Carl-Oskar Bohlins debattartikel: ”Jag har bestämt mig för att vara obekväm”