Idén med allmännyttiga hyresbostäder är just att det ska vara möjligt att få en bra bostad även om du inte har mycket pengar eller kontakter. Men tiotusentals kommunala hyreslägenheter har sålts ut till privata ägare, och de flesta har blivit bostadsrätter. De flesta nya hyreslägenheter som byggs har mycket höga hyror, ofta långt mer än ungas hela inkomst.

Generell välfärd och en aktiv bostadspolitik där bostad ses som en rättighet är bra för alla, men extra viktig för den som inte har starka egna resurser och en stöttande familj som har råd att hjälpa till. Bostadsbristen är enorm i dag och det drabbar unga HBTQ-personer hårt. Om du förnekats det stöd som en familj kan erbjuda, har du definitivt inte möjlighet att låta en förälder gå i borgen för ett lägenhetslån, eller ens för ett hyreskontrakt. Marknadskrafterna klarar inte att tillgodose bostadsbehoven för grupper som inte redan är starka på marknaden, eller kan få hjälp av någon som är stark. Den som behöver få växa sig stark har ingen chans.

HBTQ-personer är en grupp som oftare känner en otrygghet i skolan och på arbetsplatsen. Med otrygghet i så stora delar av livet blir det extra viktigt att ha trygghet i sitt boende. I det läget blir samhällets bostadspolitik helt avgörande.

Behovet av hyresrätter som den med små inkomster har råd med finns inte bara i storstäderna. Många HBTQ-personer kommer ut i samband med att de börjar studera på en annan ort. Andra vill kunna bo kvar på hemorten och leva ett bra liv där. Därför är det viktigt att det finns till gång till bostäder som unga kan efterfråga i alla delar av landet. Alla ska kunna finna tryggheten som finns i att ha en egen bostad och inte tvingas flytta runt bland vänner och eller hålla till godo med tillfälliga andra- och tredjehandskontrakt.

Under allt för lång tid har regeringen sett på när unga slås ut från bostadsmarknaden och det drabbar inte minst unga HBTQ-personer. Vi vill ge verktyg till frihet och det kräver ökat bostadsbyggande. I regeringsställning kommer Socialdemokraterna därför att rikta en miljard kronor direkt till stöd för byggande av små hyresrätter.

Samhället blir starkare och rikare när vi skapar frihet för varandra. Frihet att få vara sig själv, att utvecklas utan att andra hämmar, att leva på det sätt man vill leva som den man är, och älska den hjärtat brinner för. Den frihetshandlingen kräver både lika rättigheter, och jämlikhetspolitik.