Efter att RFSLs valrapport uppdaterades i förra veckan hoppas förbundet att en rad reformer kommer kunna genomföras efter valet.
– RFSL kommer, efter valet, fortsätta att påverka för att exempelvis få till stånd beslut om att ta bort åldersgränsen för att ändra juridiskt kön och att införa en könsneutral föräldraskapspresumtion, utlovar RFSL:s vice förbundsordförande Christian Antoni Möllerop i samband med att rapporten släpptes.
RFSL ställt en rad frågor till totalt 620 kandidater från tio partier, dagens åtta riksdagspartier liksom Piratpartiet och Feministiskt initiativ. 336 har lämnat svar och i den uppdaterade versionen har dessutom flera kandidaters egna texter lagts in.

Utifrån svaret på totalt 14 frågor som RFSL lyfter inför valet har kandidaterna poängsatts och här har 20 stycken fått maxpoäng 24 medan det pp bottenplats återfinns två kandidater från Sverigedemokraterna.
I rapporten har RFSL även gått igenom hur de nuvarande riksdagsledamöterna röstat i åtta olika omröstningar under 2010 till 2014. Utifrån det resultatet och svaren från de 336 riksdagskandidaterna har organisationen kunnat vaska fram de partier som har mest samstämmiga åsikter med RFSL och de som hamnar i bottenligan.

I topp, med 88,6% lägger sig i sammanräkningen Miljöpartiet följt av Vänsterpartiet som hamnar på 86,6. RFSL konstaterar att vänstern i frågan om surrogat/värdmödraskap har en avvikande åsikt mot förbundet.
Efter vänstern hamnar Socialdemokraterna med 68% samstämmighet, Folkpartiet med 66,1% samstämmighet, Centern med 59,1%, Moderaterna på 47%, Kristdemokraterna på 21,7% och en jumboplats för Sverigedemokraterna som endast tycker som RFSL till 15,2%.

I totalsammanräkningen, där man slagit samman hur partiernas riksdagsledamöter har agerat kombinerat med hur de svarar på enkätfrågor om hur man vill agera så har alltså inte Piratpartiet och Feministiskt initiativ räknats in.
De två partierna ligger dock högt om man bara räknar in hur svar getts från kandidaterna i höstens val. I oslagbar topp ligger Piratpartiet med hela 91,5% följt av Feministiskt initiativs 87,6%. I det senare fallet handlar det, likt med Vänsterpartiet, om synen på surrogat/värdmödraskap.

RFSL driver tillsammans med RFSL Ungdom en kampanj inför valet på temat ”Rösta för allas lika rätt”. De frågor som lyfts är att säkerställa en rättssäker asylprövning, att åldersgränsen för ändring av juridiskt kön tas bort och att det skall betalas ut skadestånd till tvångssteriliserade transpersoner. De två organisationerna lyfter i sin kampanj även frågan om en könsneutral föräldraskapspresumtion och att det skall vara möjligt att vara fler vårdnadshavare än två. De vill att hetslagstiftningen även skall inkludera transpersoner och att hiv-preventiva insatser skall riktas till de mest riskutsatta personerna. Och slutligen lyfter man frågan om likabehandlingsarbete i skolorna där man vill se ett ”säkerställande” av att unga hbtq-personer ges en utbildning utan diskriminering och trakasserier.

Här kan du ladda ner hela den uppdaterade valrapporten från RFSL