Dubbelstöten kan bli ett hårt slag för Stockholms uteställen för hbtq-personer, om det blir verklighet. Det blir dyrt för restauranger med fördubblad restaurangmoms och fördubblad arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenserna för restaurangerna kan bli alltifrån att man måste säga upp personal, ta ut högre priser från kunder till att nyinvesteringar måste frysa inne till det värsta att slå igen. Då ska man betänka att Stockholm inte har särskilt många uteställen för hbtq-personer som det är idag. Skulle de bli färre skulle det innebära katastrof. Fysiska mötesplatser fyller fortfarande en viktig funktion i människors liv.
Valet kan också bli ett hårt slag för alla de hbtq-personer som arbetar inom restaurangbranschen genom färre anställda på restauranger och barer, minskat antal timmar alt. nerläggning av restaurangen eller baren hen jobbar på.
Man ska betänka att om hbtq-personer förlorar sina jobb efter valet eller blir av med timmar så försvårar detta en för många redan svår situation. Många hbtq-personer har redan som det är en sämre kontantmarginal är heterosexuella.
En studie från Folkhälsoinstitutet visar att hbtq-personer i högre grad än heterosexuella saknar ekonomiska förutsättningar. Kontantmarginal är ungefär detsamma som att klara löpande utgifter. 2008–2011 hade 31 procent av de homosexuella och 19 procent av de heterosexuella haft svårigheter att klara av de löpande utgifterna.
Det gäller att ta många variabler i beaktande inför söndagens val. Hbtq-frågan är så långt mycket större än frågor som enbart handlar om familjebildning och hälsa. Det är också tillgång till fysiska mötesplatser, hbtq-personers möjligheter till jobb och allt annat som hör livet till. Det gäller att se längre än till fagra löften från politiker och se vilka hot mot hbtq-personer som faktiskt lurar bakom hörnet om de rödgröna och FI kommer till makten.