Anledningen till att Arabiskt Initiativ startade var att arbeta för HBT-personers rättigheter i arabvärlden samt belysa situationen för HBT-personer med arabisk och muslimsk bakgrund i Sverige. En mycket viktig uppgift för Arabiskt Initiativ är att motverka den homofobi/ förtryck/ våld som finns bland arabiska och muslimska grupper. Syftet är även att skapa dialog och intresse för dessa viktiga frågor bland allmänheten.

Vi håller med om att det finns en rädsla i samhället för att diskutera problem som finns bland invandrargrupper, just därför har arabiskt initiativ som en central uppgift att våga ge dessa frågor en seriös och allsidig belysning, i syfte att motverka en förenklad och stigmatiserande debatt som spelar främlingsfientliga krafter i händerna.

Det som är bra med filmen är att den visar två modiga personers berättelser om det förtryck de möter. De medverkande och deras berättelser är på intet sätt farliga utan förtjänar vårt stöd. Det är inte heller stigmatiserande att visa på ett problem.

Det som är problematiskt med filmen är att ett selektivt urval av två berättelser som visserligen är sanna men endast speglar en del av en betydligt mera komplex helhet. Filmen förmedlar det förenklade och underliggande budskapet att extrem homofobi är en exklusivt muslimsk företeelse. I filmen och i media saknas ett fullständigt porträtt av HBT-personer med muslimsk och arabisk bakgrund som lever ett normalt liv och som inte drabbats av motsvarande hedersförtryck. Detta är stigmatiserande och bidrar till att en hel grupp av HBT-personer, förutom homofobi, möter en intolerans baserad på deras etniska tillhörighet.

Rädslan för att stigmatisera en viss grupp får aldrig hindra oss att tala om att problem finns i den kulturen, religionen eller etniciteten. Men vi tycker inte att förtryck i en muslimsk kontext är ett osynliggjort samhällsproblem i Sverige idag. Snarare är fenomenet så omskrivet och uppmärksammat att det felaktigt dikterar bilden av muslimer i allmänhet. Vi har själva blivit kontaktade av journalister som sagt att de velat ge medieutrymme för våra problemformuleringar, bara för att sedan se hur intresset helt slocknat, när vi inte har kunnat berätta om personliga erfarenheter av hedersförtryck.

Det är ur Arabiskt Initiativs synvinkel viktigt att inte låta bara en syn på heder träda fram i media och debatt när man pratar om en viss kultur eller region. Genom att belysa att det finns flera syner på heder och normer i en viss kultur undviker man att stigmatisera eller döma en hel grupp, en hel kultur eller religionstillhörighet. Vi står definitivt inte på förövarnas sida. Vi står på deras sida som oskyldigt blir sedda som potentiella förtryckare eller mördare, bara för att de har sin bakgrund i Mellanöstern.
I Sämre än djur får en utpekad misshandlande styvpappa definiera en miljard muslimers tolkning av islam, och begreppet heder. Det är det vi reagerar emot.

De medverkande har helt rätt i att det krävs handling och att samhället bekämpar och tar tag i den här typen av förtryck. Samhället måste kunna hantera när en person utsätts för ett HBT-förtryck som sanktioneras kollektivt av en hel grupp. Det är fruktansvärt när HBT-personer helt, eller delvis döms ut av en hel familj eller släkt. Målsättningen måste vara att man inte ska behöva välja mellan sin familj eller sin sexuella läggning. Det är självklart för Arabiskt Initiativ att ingen har rätt att inskränka en persons rätt att välja vem man vill leva med och att alla ska respektera en demokratisk värdegrund.

Vi kanske har uttryckt oss oklart men det känns bittert att vi ska bli attackerade i den här debatten. I ett läge när alla efterlyser åtgärder och handlingskraft jämställs vi med förtryckarna, när det i själva verket är så att vi är som en av få grupper i Sverige lyft HBT-personers situation med arabisk och muslimsk bakgrund och det förtryck som de möter. Ett förtryck vi också motarbetar på internationell nivå. För de personer som känner att de vill engagera sig så är Arabiskt Initiativ öppet för alla! Speciellt de som anser att den intolerans som finns bland invandrargrupper är oacceptabel.
Vi kommer att fortsätta att bekämpa det förtryck som Cherin och Mohammad utsatts för, men vi vägrar att göra det genom att svartmåla hela den muslimska gruppen.


www.arabinitiative.eu

Tidigare debattartiklar:

Vi måste tala klarspråk om hederskulturen Förövarens rätt och inte den drabbades? Gemensamt ansvar att motverka förtryck

Dokumentären Sämre än djur visas i repris lördag 15.15 svt2 och lördag 21.30 svt24