I en tidigare debattartikel på QX.se avslutade jag med att man kanske skulle engagera sig i Stockholm Pride. Nu har jag gjort det genom att ha skrivit två motioner inför årsmötet nu på söndag. Motionerna handlar om hur man bör välja tema till festivalen och hur man ska arbeta för att ta fram teman. Dessa motioner finns att läsa i Årsmöteshandlingarna för Stockholm Pride.
Stockholm Pride är det enskilt största HBT-eventet som finns i Sverige. Alla vet vad det är och vad det handlar om. En stor fest för HBT-personers rättigheter. Inget konstigt med det.
Stockholm Pride har valt att ha teman på sina pride-festivaler. Sport, tro, hetero och nu makt är olika teman har genomsyrat och skall genomsyra hela Pride-festivalen. Vissa teman är självklara och enkla som sport- och tro-teman. Andra kan vara mer kontroversiella så som hetero och makt.

Varför är de två så kontroversiella? De är teman som har som utgångspunkt att ifrågasätta och kritisera vad som är fel i samhället ur ett HBT-perspektiv. Men tyvärr allt för sällan med syfte komma med konstruktiva lösningar. Temat levererar en åsikt som inte alla håller med om. Och extra kontroversiellt blir det om åsikten har en politisk koppling där Stockholm Pride används som plattform för att nå ut med sitt budskap. Feministiskt Initiativ (F!) delar det budskapet som Stockholm Pride hade i temat ”hetero” förra året genom sin HBT-politik. Detta publicerades på F!’s hemsida 2006, alltså innan Stockholm Pride bestämde sig för just detta tema.
Nu är F!’s politik inte helt fel när det gäller HBT-frågor, utan är nog snarare det mest HBT-vänliga partiet idag. Inget annat svenskt politiskt parti kommer ens i närheten av dem. Men det som man bör ifrågasätta är om Stockholm Pride följer sina egna stadgar när de säger att de är politiskt obundna men ändå har ett tema som genomsyras av F!’s politik. Det är med respekt för demokrati och individens rättigheter att kunna gå på politiskt obundna evenemang. Stockholm Pride borde vara mer självkritisk innan de väljer teman eller sätter stadgar. Alla Pride-besökare röstar inte på F!.

Stockholm Pride är en stark maktfaktor idag. Vilken annan organisation/event kan få utrymme i olika former av internet-media, tidningar, radio, TV, journalister, proffstyckare och författare?! Ingen! Borde man då inte vara lite självkritisk och tänka efter lite vad man vill ge för budskap utåt?!
Detta handlar just min första motion om. Jag vill att en liten grupp som består av olika åldrar, kön, sexuell läggning och åsikter bearbetar Stockholm Prides tema ur alla möjliga aspekter. Även aspekter av teman som är självkritiska ur ett HBT-perspektiv.
Detta behövs eftersom vi inte är en homogen grupp med samma värderingar och åsikter. Vi delar till stora delar samma syn på HBT-rättigheter, men när det kommer till genusfrågor, normer och liknande så har vi olika åsikter. Att Stockholm Pride då går ut med en given åsikt i frågor som inte delas av alla, är inte så positivt.

Idag är det Stockholm Prides styrelse som väljer det årliga temat. Vill man vara med och bestämma om temat för priden så måste man sitta i styrelsen. För att hamna i styrelsen så bör man vara av ”rätt sort” så att man orkar med engagemanget och delar Stockholm Prides värderingar. Med andra ord så har en kritiker till Stockholm Prides teman inte så stora möjligheter att påverka valet av teman.
Valberedningen, som föreslår kandidater till Stockholm Pride styrelse, har valt kandidater som nästan alla har ett engagemang i någon HBT-rörelse innan. Att det kommer ske några kraftiga förändringar av val eller hantering av teman för kommande Pride-festivaler, är föga troligt. Man kan läsa om valberedningens kandidater i Årsmöteshandlingarna för Stockholm Pride.

Min andra motion handlar om hur man väljer tema för Pride. Jag menar att Stockholm Prides medlemmarna skall kunna lämna förslag till teman inför Priden. De fem bästa förslagen publiceras på Stockholm Prides hemsida så att ALLA kan få rösta på det tema som man finner intressantast.
På detta sätt så ökar man inte bara demokratin utan möjliggör även att fler HBT-personer känner sig mer delaktiga i Stockholm Pride. Att rösta på den frågeställning man tycker är intressant gör hela Priden mer lockande.

Stockholm Pride behövs verkligen. Alla behöver den! Inte bara HBT-personer utan även Stockholm Stad, organisationer och företagare. Den får det verkligen att hända något i staden. Och de som jobbar med Stockholm Pride gör ett kanonarbete.
Men det måste även till lite självkritik och då menar jag inte de skenande kostnaderna. Man bör tänka på vad det är för budskap man vill nå ut med, speciellt genom teman. Har man teman som folk har fått varit med om att bestämma om och som är mer självkritiska, så blir debatten bredare och lockar fler besökare. Och fler besökare är precis vad Stockholm Pride behöver nu.
Stockholm Pride styrelse yrkar på avslag för mina båda motioner inför årsmötet på söndag. De tycker att den befintliga arbetsordningen av teman fungerar bra. Själv tycker jag det är trist att man inte vill släppa kontrollen av teman.
Så ni medlemmar i Stockholm Pride och ni kommande medlemmar, är det inte dags för lite förändringar av Stockholm Pride? Låt det bli en festival där ALLA HBTQH-personer kan känna att de står bakom oavsett tema. Det är era röster som avgör om det blir någon förändring på söndag.
Vi ses på årsmötet på söndag.


AKA Cigarbear

Ladda ner Stockholm Prides årsmötesförhandlingar här