Det finns många par som varit tillsammans i 10 år och mer som därav erbjuder mer stabila familjeförhållanden än många heterosexuella par.
Kritikerna pekar ofta på att homosexuella män har rätt att adoptera men adoptionsbyråerna tar inte homosexuella par lika seriöst som heterosexuella par. Om detta är medveten eller omedveten diskriminering är svårt att påstå men faktum kvarstår att endast ett fåtal par har blivit godkända som adoptionsföräldrar. 2002 blev homosexuella par tillåtna att adoptera i Sverige det dröjde till 2011 innan första paret godkändes som inhemska adoptivföräldrar. Låt oss enas att systemet inte funkar trots enighet i riksdagen.

För barnlängtande par finns endast en lösning att åka utomlands och utnyttja andra länders surrogatmödraskapssystem. Idag finns många barn i Sverige som inte borde finnas enligt vissa riksdagspartier. Deras föräldrar vägras eller har svårt att få föräldraledighet och barnbidrag helt i enlighet med dagens rättspraxis. När surrogatmödrarskap diskuterades i riksdagen var tre partier emot att ens utreda frågan vidare. Detta tyder på kraftig intellektuell skepsis och tro på omoderna och ideologiska dogmer.

Att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är skeptiska till vetenskap är inte nytt men vänstern som profillerar sig som HBT-parti borde nog tänka om i frågan. Just nu diskriminerar ni gruppen ni påstår er stödja.

Vänsterpartiet är emot surrogatmoderskap eftersom ”fattiga” kvinnors kroppar utnyttjas. Min fråga är hur ni som politiker kan ta er rätten att bestämma över andra kvinnors kroppar både i Sverige och utomlands. Om en kvinna frivilligt väljer att vara surrogatmoder i Sverige vill ni då ta ifrån henne rätten till valet. Som liberal feminist anser jag att eran inställning är direkt kvinnoförnedrande. Vilka är ni att definiera självständiga fria kvinnors val.
Vänsterns inställning är ytterligare besynnerlig när ni pekar på att surrogatmödrar i Indien utnyttjas. På Dr Patells klinik i Anand, Gujarat, Indien får surrogatmödrarna professionell läkarvård och efter graviditeten får kvinnorna 42000 kr vilket är 7 ggr mer än deras mäns årslöner. De indiska kvinnorna blir därmed självförsörjande och kan ta sig ur destruktiva äktenskap och kan bryta loss från släktens urgamla religiösa dogmer. Kanske flytta till staden och studera. Men Vänsterpartiet gillar inte när fattiga kvinnor blir rikare och självständiga?

För att nyansera så finns några få kliniker som missköter sig vilket mycket tydligt kommit upp i debatten och används flitigt av kritikerna mot surrogatmoderskap i Sverige. Detta är väldigt tragiskt när ett svenskt tillåtande av surrogatmoderskap inte kan korreleras till Indien. En svensk tillåtelse av surrogatmoderskap skulle minska den så kallade barnturismen till Indien. Om surrogatmödrar fanns i Sverige varför skulle svenskar åka till Indien? I svenska lagstiftningen skall regleras så att inga svenska kvinnor utnyttjas.

I vårt grannland Finland är surrogatmoderskap tillåtet och studier visar att de finska surrogatmödrarna mår både fysiskt och psykiskt bra efter graviditeten. Inga finska kvinnor har hittills sett sig utnyttjade. Andra länder som tillåter surrogatmoderskap är tillexempel Belgien, Storbritannien, Nederländerna och Brasilien. I dessa länder visar forskningen att systemet fungerar bra vilket jag tror även kommer att visa sig i den svenska utredningen. I dessa länder används altruistiskt surrogatmoderskap vilket innebär att kvinnan får ersättning för sjukvådskostnader och utebliven lön. Ett sådant system i Sverige skulle säkerställa att ingen kvinna väljer att bli surrogatmoder av ekonomiska skäl. Denna hållning propagerar Öppna moderaterna för.

I dessa frågor får aldrig barnperspektivet glömmas bort. Studier visar att barn födda genom surrogatmoderskap har lika bra förrutsättningar i samhället som barn föda på ”naturligt” sett. Tyvärr riskerar dagens svenska lagstiftning att stigmatisera barn födda av surrogatmödrar utomlands. Att dessa barn borde ha samma rättigheter i Sverige som andra barn borde även Kristdemokraterna skriva under på. Om inte surrogatmoderskap tillåts i Sverige kommer homosexuella par fortsätta åka utomlands för att få barn. Barnlängtan är för många så stark att den inte kan släckas när möjligheter finns.

Vi i Öppna moderater är givetvis för altruistiskt surrogatmoderskap eftersom forskningen stödjer metoden. Vi är även för att skydda barnen som skapats och kommer att skapas genom surrogatmoderskap utomlands. Nu väntar jag spänt på vad en kommande utredningen visar. Men för mig är surrogatmoderskap en av nutidens viktigaste HBT-frågor, som självklart bör vara tillåtet i ett modernt liberalt samhälle.