Sverige är ett av världens bästa länder att leva i för homosexuella, bisexuella och transpersoner, i synnerhet när vi tänker på att det i många länder är det omöjligt att leva som hbt-person. Givetvis är det viktigt att Sverige ger asyl åt dem som söker en fristad. Ofta är det etniska och religiösa orsaker till det förtryck som omöjliggör för hbt-personer att leva sina egna liv. Men när vi tar upp diskriminering och förtryck i samband med asylpolitik och hedersrelaterade beteenden förstärks känslan av att förtrycken finns ute i världen, inte här hemma.

Det är lätt att se det som är främmande och ovant som mer skrämmande än attityder man växt upp med. Inte bara lagar och förordningar, utan i ännu högre grad värderingar och attityder är hbt-personernas värsta ok. Lagstiftning mot diskriminering behövs men är bara första steget. Det som oftast inte lyfts fram är att attityderna och värderingarna förekommer i många religioner, inte minst i kristna församlingar. Men eftersom de kristna dogmerna har styrt våra grundvärderingar under så lång tid har vi vant oss vid dem. Våldsverkare inom hederskulturerna lyfts fram av medierna men hederskulturer, oavsett om de kommer från kristendomen eller en annan religion, har många subtilare former för att förkväva närstående och släktingar.

Även barn som växt upp i familjer som inte är invandrade har lidit helvetets kval när föräldrarna inte velat stötta sina barn, utan i stället satt sina barn i mental tvångströja om de anat att sonen eller dottern är ”en sån där”. Många flera självmord än som syns i statistiken är följden av småstadens moral.

Det finns grupper med stark inre sammanhållning, egen moral, och såväl utländska och inhemska traditioner. De försöker hålla sina närmaste isolerade från samhället i övrigt, ju friare samhället blir desto strängare blir deras interna regler. Gruppsammanhållningen stärks bland annat genom idéburna friskolor så ungdomarna inte skall bli delaktiga i övriga samhällets tankegods. Vardagsförtrycket av nära anhöriga är inte bara en utländsk företeelse, den har pågått i många århundraden i Sverige och gör det än idag.

Moderaterna värnar om föräldrarnas rätt att forma barnens uppfostran. Men när föräldrarna har rötter i idérörelser och religiösa föreställningar som är till skada för barnen måste samhället gripa in. Då kommer barnens bästa lätt i konflikt med föräldrarnas rätt att uppfostra sina barn, åsiktsfriheten i samhället, religionsfriheten mm. Det är några av de frågor Öppna Moderater Stockholm har uppmärksammat och kommer att arbeta med.

Jan-Erik Leijon
Styrelseledamot Öppna Moderater Stockholm