Tre månader efter mitt hivbesked 1989 berättade jag för min blivande pojkvän om min hivstatus och 1994 pratade jag för första gången offentligt i TV – året var 1994 och programmet leddes av Maj Fant i TV4. Samma höst smällde Aftonbladet upp en artikel där jag intervjuades med anledning av Aidsfilmen Philadelphia med Tom Hanks.

Rädslan för öppenhet om hivstatus finns fortfarande 30 år in i epidemien och under Skeive dager (Oslo pride) i slutet av juni var det några seminarer som tog upp temat stigma, självstigma och öppenhet om hivstatus. Där och på kurser och i samtal jag har med hivpositiva bögar, hör jag påståenden om att homovärlden är både fördömande föraktfull och okunnig. ”Det är jävligt tufft alltså”.
Flertalet av dessa män är inte öppna med sin hivstatus. Samma killar har anonyma hivprofiler på gaysir.no och qrusier och säger sig där möta elaka och nedlåtande kommentarer när de sexraggar. Andra menar sig höra hur snacket ”går på stan”. ”Akta dig för honom, han är hivpositiv.

Jag har en dröm
Jag och många med mig har en dröm om ett samhälle utan förakt, självförakt och okunskap när det gäller hiv och bemötande av personer som lever med den kroniska infektionen. Lika många som önskar ett schysst bemötande, lika få öppna bögar med hiv finns det. Och när jag frågar om öppenhet till sexpartners, ja då blir det tyst som i graven.

Kom ut
Öppenhet är ett starkt verktyg mot förakt, självförakt och okunskap. De flesta hivbögarna vill ha ett normaliserande, men göra jobbet – nej tack. Vill vi få till drömmen, då behöver vi vara öppna i större grad än idag. Vi behöver öppna hivskåpets dörrar på vid gavel och ta klivet ut i ljuset. Vi behöver prata med vår familj, våra arbetskamrater och våra vänner – och inte minst våra sexpartners.

Hiv ökar
I Norge smittas varje år omkring 100 bögar med hiv och viruset ligger inte på latsidan i Sverige heller. Vi är tillräckligt många för att få ”homobåten” att rocka fett. Tänk om alla berättade om sin hiv för våra sex partners… Wow! På kort sikt kan det komma att svida i skinnet och på lång sikt vill livet bli enklare, både för dig med och utan hiv och för nästa generation hivpositiva kvinnor och män.

Berätta för sexpartners redan idag
Vi har kommit långt och nu är det hög tid att sätta in sista stöten för ett normaliserande av hiv. Tyvärr tar inte enbart en fungerande behandling med omätbara virusmängder och låg chans för överföring, bort förakt, självförakt eller okunskap. Men det hjälper till.

Jag tänker att det som skall till, åtminstone i bögvärlden, är att gå rätt in i sängkammaren, på videklubben, mörkrummet eller i parken, dra ner byxorna på våra sexpartners, ta ett skamgrepp om staken och säga;
Jag har hiv, och smakar gärna på dig och så knullar vi med kondom? Deal?


I samband med Stockholm Pride arrangerar Poisthiva Gruppen ett öppet hus på fredag kväll med bland annat WAD-Girls på scen. På PG är det dessutom öppet flera dagar i veckan och på stödcentret Noaks Ark är det Öppet hus på fredag dag liksom Pridebrunch och snabbtestning.