Det finns dock en baksida där ”det goda vänsterhatet” och de som ständigt söker nya arenor att sprida sitt otrevliga budskap hittat en plattform. Pride-rörelsen måste nu säga ifrån och mota bort hatet.

Det senaste tydliga exemplet på det fenomen som riskerar att urholka Pride-rörelsen och vad Pride betyder för människor sågs när det var Pride-firande i Falun. En grupp från den mer extrema vänstern gick helt ogenerat med i paraden genom Falun bärandes på en banderoll med texten ”Död åt (SD) och alla andra borgare”. Att något sådant kan få förekomma i en festival och manifestation för öppenhet, mångfald, kärlek, glädje och allas lika värde är komplett oacceptabelt. Det ska helt enkelt inte vara möjligt att kapa en Pride-festival för att sprida hat och hot mot politiska motståndare. Detta måste alla vi andra se till. Vi måste stå upp för det som Pride handlar om och ska vara. Att säga oj oj det här var ju inte bra i efterhand är inte gott nog. Att det är möjligt att gå med i paraden på detta sätt visar att det behöver rannsakas en hel del om hur det går till när vi i hbtq-rörelsen arrangerar saker.

Vi som är delar av hbtq-rörelsen kan inte tillåta att den kidnappas för extrema politiska agendor. Pride och hbtq-frågor handlar inte om att hata eller nedvärdera andra. Det handlar om att visa världen att vi alla är lika mycket värda, att alla har samma rättigheter och att vårt samhälle blir bättre med öppenhet och mångfald.