Strategin ger tydliga direktiv till myndigheter att hbt-personers rättigheter skall prioriteras i vård, skola, äldreomsorg, idrottsliv och kulturliv. En av dem som varit drivande i arbetet är Sveriges första och nu före detta hbt-minister Erik Ullenhag. En uttalad minister för hbtq-frågor var en tydlig, klar och betydelsefull signal om hur viktiga hbtq-frågor är för Alliansen. Förra mandatperioden har reformhastigheten på hbtq-området skruvats upp jämfört med tidigare regeringar.

Vi förvånas nu att den nya regeringen inte utser en tydlig hbtq-minister med tanke på det låtit från (S) och (MP) under valrörelsen. Istället väljer den nya regeringen att lägga hbtq-frågorna under Kulturministern – en dessutom politiskt helt oerfaren minister.

Det hade varit mer logiskt att lägga hbtq-frågorna under jämställdhetsministern. Hbtq-frågor handlar i hög grad om lika rättigheter och möjligheter som heterosexuella cis män och därmed så överlappar de många jämställdhetsfrågor. Under nya kulturministern finns risk att hbtq-frågorna nedprioriteras. Våra frågor kan hamna i skymundan bredvid mediepolitik, public service, kulturarbetarnas pensioner, bidrag till kulturinstitutioner och grattis museientréer.

Det finns även en risk att en stark sammankopplingen mellan hbtq-frågor och kulturpolitik ger homo- och transfobiska krafter i samhället vatten på sin kvarn. Kulturyttringar är fria val medan hbt-personers identiteter ej är fria val. Många homofober och transfober menar att homosexualitet, bisexualitet och transsexualism bara är västerländska kulturyttringar. Detta är helt fel eftersom homosexualitet, bisexualitet och transsexualism har biologiska orsaker. Hbtq-kultur existerar i allra högsta grad, men är en sekundär effekt av att hbt-personer föddes med sin identitet. Forskning visar att den biologiska förklaringsmodellen är en viktig faktor bakom den ökade toleransen kring hbtq-personer de senaste decennierna. En sammanblandning mellan frivilliga kulturyttringar och hbtq-personers liv kan i värsta fall leda till minskad tolerans för hbtq-personer.

Det ska bli intressant att följa den nya regeringen och se om de kan fortsätta leverera reformer på hbtq-området. Visserligen är S+MP-regeringen den svagaste Sverige sett sedan 1981 men hos Alliansen finns möjligheter att se till att nya steg framåt kan tas. En vägkarta finns lämnad från Alliansen i form av den nationella hbt-strategin. Öppna Moderater kommer vara en aktiv kraft för att inte hastigheten i hbt-reformer skall sänkas.