Vår logik är helt i enlighet med det som Rebellas företrädare skriver: ”Eftersom insemination är tillåtet för lesbiska, borde surrogatmoderskap vara tillåtet för bögar”; vi ser det alltså som nästa självklara steg i svensk familjepolitik. Givetvis handlar inte vårt ställningstagande enbart om bögar utan i allra högsta grad även om transpersoner, kvinnor som av medicinska skäl inte kan vara gravida och singelmän. Dock är vårt perspektiv homosexuella män i just dessa debattinlägg med tanke på den stundande gaygalan.

Naturligtvis är inte en graviditet samma sak som att ”runka i ett provrör”, som Rebella så nedlåtande kallar denna viktiga insats, men skillnaden ligger i grad, inte i art då det handlar om assisterad hjälp till föräldraskap. Riskerna med en graviditet ska naturligtvis inte förringas och måste tas på största allvar. Men vårt synsätt är att den kalkylerade risk som en graviditet alltid är, är något som varje enskild kvinna själv ska bestämma över huruvida hon vill ta eller inte. Oavsett om det handlar om en ”vanlig” graviditet som tillkommit genom heterosexuellt samlag, en inseminering eller ett surrogatmoderskap.

Att det enligt Rebella är ”uteslutande fattiga kvinnor som hyr ut sin livmoder ” och att den stora majoriteten av kvinnor som är surrogatmammor är utnyttjade finns det forskning som motbevisar. Ett tillåtande av surrogatprocessen i Sverige skulle dessutom vara ett sätt att ytterligare säkerställa att inte tvång eller ekonomiska trångmål ligger bakom en kvinnas val att genomgå ett surrogatmoderskap. Vi vill vidare att processen ska kunna ske både i landstingets och i privat regi. Skattefinansiering kan delvis föreligga på samma sätt som för fertilitetsbehandlingar, insemineringar osv. för att motverka att denna metod enbart blir en angelägenhet för höginkomsttagare. Föga ”rovkapitalistiskt” som Rebella vill göra gällande.

Slutklämmen i Rebellas debattinlägg, ”Att vara för surrogatmödraskap gör dig inte till en hbt-vän. Däremot gör det dig sannolikt till en antifeminist”, är anmärkningsvärt. Vår utgångspunkt i vårt ställningstagande för surrogatmoderskap är att en kvinna har rätt till sin egen kropp och självbestämmande över den. Likaväl som hon kan välja att avsluta en graviditet genom en abort ska hon kunna fullfölja en graviditet som surrogatmamma för att hjälpa exempelvis ett bögpar. Att påstå att vårt ställningstagande därmed gör att vi inte är hbt-vänner är på sin höjd skrattretande.

Fi skriver: ”Varken livmödrar eller barn ska vara handelsvaror!”. Barn är då redan handelsvaror enligt Fi:s måttstockar då deras resonemang kan tillämpas på både adopterade samt inseminationsbarn, verksamheter som omsätter stora pengar varje år. Ny medicinsk teknik som möjliggör livmodertransplantation, som förstås förutsätter ”att en kvinnligt identifierad kropp är ett redskap tillgängligt för andra”, utvecklas också. Oss veterligen är dessa praktiker inget Fi motsätter sig, men rätta oss gärna om vi har fel.

Avslutningsvis och innan vi går till valurnorna för att lägga våra röster på årets hetero skulle vi gärna se ett tydliggörande av hur Gudrun Schyman och Fi vill motverka surrogatmoderskap i praktiken. Då ert inlägg är av resonerande, mer filosofiskt slag, är det inte helt lätt att begripa hur ni konkret vill gå till väga för att förhindra företeelsen. Kommer gaypapporna att lagföras, kommer sociala myndigheter att omhänderta och omplacera deras barn? Då många bögar inte anser att surrogatmoderskap innebär ”exploatering och normaliseringen av diskriminerande strukturer” utan ser det som en välkommen och fantastisk möjlighet att bilda familj kommer fler barn att bli till genom denna metod.



Tidigare Debattinlägg:

Elinor Odeberg, Rebella: Att vara för surrogatmödraskap gör dig inte till en hbt-vän

Lisa Eriksson, Anders Narling, Fi: Varken livmödrar eller barn ska vara handelsvaror!

Öppna Moderater: Nominerad till Årets hetero – Vill hindra bögar från att skaffa barn