Kristdemokraternas politik utgår från att varje person är unik och oersättlig. Alla har samma absoluta och okränkbara värde oavsett kön, ålder, social position, etnisk och religiös tillhörighet, sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. Utifrån vår människosyn vill vi värna alla människors liv, frihet och värdighet. All form av mobbing, kränkning och diskriminering är oacceptabel.
Våld, diskriminering och uttalanden som kränker bland annat hbtq-personers människovärde strider mot vår kristdemokratiska ideologi. Detta motverkas genom lokal politikutveckling samt skapande av opinion vilket vi i KD tänker arbeta vidare med.

Med Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor har KD påbörjat ett förnyelsearbete som kommer ge oss ett större stöd för vår politik. Förnyelsen av partiledningen och dess politiska arbete hoppas vi kommer spilla över och ner till gräsrotsnivån här i Blekinge. Vi accepterar inte någon form av ojämlikhet, mobbing eller kränkning pga kön, tro, etnicitet, funktionshinder eller sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Kvinnor världen över har mindre social, politisk och ekonomisk makt än män. Trots att flickor har bättre skolresultat speglas inte detta i deras lönekuvert. Bristen på jämställdhet mellan män och kvinnor står i vägen för utveckling och bekämpning av fattigdom. Därför har det beslutats, såväl i internationella organ som i svensk bistånds- politik, att jämställdhet ska vara en integrerad del i allt utvecklingssamarbete. Kristdemokraterna accepterar inte att mannens ord väger tyngre än kvinnans. Genus brukar beskrivas som den sociala konstruktionen av det biologiska könet. Inbakat i denna konstruktion ligger normer om hur kvinnor och män förväntas vara, vad som är normalt och tolererat kvinnligt respektive manligt beteende, men också föreställningar om de två könens relation till varandra.

Jämställdhet kan till och med fungera som ett begrepp som osynliggör hbtq-frågor, eftersom det i vissa fall förutsätter heterosexuella relationer och två skilda kön. Detta innebär att man måste vara extra uppmärksam och tydlig i frågor som rör jämställdhet, så att man inte utgår enbart från heterosexuella relationer mellan kvinnor och män.

Hur kan man göra för att synliggöra samkönade relationer när man talar om jämställdhet i familjer?
Hur gör man för att arbetet för jämställdhet ska kunna leda till jämställdhet mellan alla, inte bara heterosexuella män och kvinnor?
Detta är viktiga frågor som vi måste ta med i vår politikutveckling angående jämställdhetsfrågor.

Stereotypa föreställningar om kvinnligt och manligt utgör hinder i vägen för jämställdhet. Likaså ligger heteronormativitet i vägen för hbt-personers möjligheter att åtnjuta rättigheter och ha möjlighet att leva sina liv fria från diskriminering och våld.

Våra behov, möjligheter och livsbetingelser måste mätas efter de unika människor vi är, inte som representanter för kön, sexuell läggning, könsidentitet, könsuttryck, ursprung eller funktionsnedsättning. För oss kristdemokrater är ett jämställt samhälle detsamma som att alla ska ha lika förutsättningar, att undanröja hinder för att kunna göra fria val, att respekteras för sina livsval och att diskriminering inte förekommer, inte på något område.

Jämställdhet är en fråga om mänskliga fri- och rättigheter! Din röst gör skillnad och tillsammans tar vi jämställdheten in i framtiden!