I sak är det enkelt.
Tillhör man en partigrupp där människovärdet är grunden och verkligen tror på det är det inte så svårt. Alla som är med i den skall tro och omfatta denna ide.

Det gör inte Smer som är det slovakiska socialdemokratiska partiet.

Sedan Smer bildades har de gång efter annan gjort övertramp som leder till att de urholkar människovärdet. När människovärdet urholkas för en grupp, urholkas det för alla grupper och som en konsekvens blir demokratin fattigare.

Människor vågar inte visa vem de är, vågar inte säga vad de tycker utan anpassar sig allt mer för att själva inte bli de som råkar illa ut.

Därför blir det så allvarligt när övertramp görs av politiska partier med makt att förändra. Det är viktigt att påtala, att ställa krav, att ge en möjlighet till förändring.

Det slovakiska socialdemokratiska partiet Smer, med Robert Fico som partiledare har haft makten länge i Slovakien. Gång efter annan har det gjorts uttalanden och tagit beslut som urholkar människovärdet.

Det har bland annat handlat om romer och homosexuella och nu i den flyktingpolitiska debatten kom det att handla om personer med annan tro än den kristna.

Robert Fico blev ombedd i veckan att komma till den grupp som Socialdemokraterna tillhör i Europaparlamentet och förklara sig. Han kom men valde att inte ta chansen.

Ett parti som aktivt driver en politik som kategoriserar människor in i olika grupper, och sedan väljer att behandla dessa grupper sämre än majoritetsbefolkningen är ett parti som inte tror på en demokrati där mänskliga rättigheter är grunden.

Därför är det välkommet att den svenska och franska delegationen socialdemokrater kräver att de skall uteslutas ur gruppen.

Men Smer är inte det enda partiet som är homofobiskt och rasistiskt i grunden.

Sedan en lång tid har det ungerska partiet Fidesz, lett av Victor Orbán, drivit en politik som är värre. De tillhör idag samma grupp i Europaparlamentet som Moderaterna och Kristdemokraterna.
Trots att de driver en politik som är både homofob och rasistisk, inskränker yttrandefriheten är de svenska moderata och kristdemokratiska europaparlamentarikerna tysta.

Den tid när man kunde överse med rasism, främlingsfientlighet och homofobi har egentligen aldrig funnits.
Nu har Socialdemokraterna kraftfullt tagit ställning för att utesluta de i den egna partigruppen som är främlingsfientligt och homofobt.

När ser vi moderater och kristdemokrater göra detsamma?

Sören Juvas, förbundsordförande i HBT Socialdemokratena