2015 är året då världen fick följa OS-medaljören Bruce Jenners liv som slutade med att Caitlyn Jenner prydde tidningen Vanity Fair framsida. Vi har sett Lina Axelsson Kihlblom, rektor och ledamot i 2015 års skolkommission, på bästa sändningstid hos Skavlan berättat sin gripande historia som innefattar könskorrigering och tvångssterilisering. H&M ägda modeföretaget & Other Stories släppa den första modekampanjen med endast transpersoner.

Mycket har hänt och stora förebilder skapas för alla de individer som definierar sig som transsexuella. Lagen om tvångssterilisering om könsfastställelse är borta och moderniserad. Öppna Moderater är stolta över att ha varit pådrivande för att Moderaterna under de senaste åren tagit stora steg fram för ett rättvisare samhälle för transsexuella personer i Sverige.

Men Öppna Moderater vill fortsätta att driva viktiga initiativ för transsexuella, vi vill bland annat att

– 18-årsgränsen för att få fastställd ändrad könstillhörighet ses över och ändras

– Sverige inför en könsneutral föräldraskapspresumtion

– Kunskaper kring transpersoners situation och villkor stärks i skolan och vården

– Frågor om transpersoners hälsa prioriteras högre

Slutligen låt oss nu skänka en varm tanke till alla de personer som tyvärr inte fått möjligheten att uppleva 2015 års framgångar. De har missat den positiva utvecklingen just på grund av att någon ansåg att deras liv var mindre värt, transfobin var för stark och livet tog slut.

Mycket har gjorts, men det finns ännu mycket kvar att göras