Liberalerna har därför föreslagit att Region Skåne i likhet med Stockholm läns landsting ska inrätta en speciell mottagning som är anpassad för män och kvinnor som har blivit våldtagna. Att förslaget nu blir verklighet är ett viktigt besked för utsatta män.

Att kränka någons frihet och agera mot någon annans vilja ska alltid fördömas. Samhället ska vara väldigt tydlig med att det inte accepteras. Våldtäkt är en sådan kränkning och övergrepp. När en person har drabbats av en våldtäkt spelar sjukvården en central roll, dels i form av fysiskt vård för den drabbade, dels i form av insatser från psykiatrin för att hjälpa den drabbade att återgå till ett så normalt liv som möjligt.

Kvinnor utgör den den största delen av personer som drabbas av våldtäkt. De riktlinjer som de enskilda sjukhusen har tagit fram för kvinnor våldtäktsdrabbade kvinnor utgör viktiga steg för att anpassa sjukvården mer till dessa kvinnors särskilda vårdbehov. Riktlinjerna innebär dels att vissa sjukhus är bemannade med specifikt utbildad personal, dels att en del sjukhus har separata mottagningar för kvinnor som har blivit våldtagna.

Samtidigt har diskussionen om våldtäkt mot kvinnor utvecklats i den mån att ämnet blivit mindre tabubelagt i takt med att det diskuteras allt mer och fler kvinnor vågar berätta om övergreppen. Trots denna utveckling finns det fortsatt oerhört mycket kvar att göra och samhället har fortsatt stora utmaningar bland annat med förlegade fördomar om hur kvinnor ”bör agera” och vidriga händelser där kvinnor har utsatts för brutala övergrepp.

När det gäller våldtäkt för män är det fortfarande ett allvarligt tabubelagt och skambelagt ämne. Få män vågar prata om de övergrepp som de har blivit utsatta för och det finns ett stort mörkertal om hur många män som utsätts. Det finns inte heller en välfungerande sjukvård anpassade för denna utsatta grupp. Många män bär därför på sin hemlighet hela livet utan att få hjälp och stöd från sjukvården.

Stockholms läns landsting har nyligen valt att inrätta en speciell mottagning för män som har blivit våldtagna, där män på ett anonymt sätt kan söka vård, hjälp och stöd. Det är ett led i arbetet att sänka trösklarna till sjukvården och möjliggöra för fler män att få hjälp, i likhet med de sedan tidigare inrättade specialanpassade mottagningar för våldtagna kvinnor.

Tack vare Liberalerna kommer Region Skåne likt Stockholms läns landsting anpassa sjukvården till människor som har blivit utsatta för våldtäkt och se över möjligheterna att införa en liknande mottagning för kvinnor och män i Region Skåne.

Sjukvården måste vara känslig och tillgänglig för individers olika situation och behov, särskilt för utsatta grupper i samhället. Att anpassa den skånska sjukvården efter personer som har blivit utsatta för våldtäkt är ett viktigt led i detta arbete.