Med utgångspunkten ”konstig” har West Pride, pridefestivalen i Västra Götaland, bjudit in konstnärer från Sverige och utomlands att med hjälp av koreografi, performance, poetryslam och illustrativ konst skall sex konstnärer skapa fem verk.
– Vill konstnärerna hellre vända på temat och istället tolka ”normalt” är det inget problem eftersom det tar avstamp i normkritiken och ifrågasätter de förutbestämda ramar inom vilka man ska leva sitt liv. Just ifrågasättandet och problematiseringen av ett samhälle där alla förväntas bete sig på ett visst sätt är hela syftet med kampanjen, säger Sara Persson på Dragster Kommunikation som tagit fram festivalens kampanj tillsammans med West Pride.
På invigningsdagen av festivalen, den 28 maj, visas resultatet av vårens arbete på Stadsbiblioteket i Göteborg.
– Konstnärerna arbetar med vitt skilda tekniker och uttryckssätt så tror vi att det kommer att bli en mycket intressant och dynamisk utställning där normkritiken är gemensamt tema, säger Thomas Johnsson, verksamhetskoordinator på West Pride.
De sex konstnärerna som deltar i kampanjen är Meritxell Aumedes (koreografi/video), Mary Coble (installation/performance), Martin Elgueta (gouache), Elias Ericson (teckning) och Nino Mick & Anna Jadéus (poetryslam/hiphop).
Förutom det projektet lyfts konst med hjälp av Cissi Ramsby och Lovisa Fischerström som under våren leder ”En konstig podcast. Där kommerdet med bland annat Robert Jacobsson, Rickard Söderberg och Juli Apponen vända och vrida på konst(ig)-begreppen.