Det är bråda dagar Norden runt för det växande antalet Pride-föreningar och arrangörer. Program skall sättas samman, teman tas fram, artister och föreläsare bokas. I maj är det totalt, imponerande, 11 festivaler som arrangeras runt om i Norden, varav nio i Sverige, en i vardera Sápmi, Norge och Finland.
Stockholm Pride, den största festivalen i Norden, presenterade under fredagen årets tema. Festivalen som enligt arrangörerna pågår mellan den 27 juli till 1 augusti. Men om man skall vara lite mer korrekt avslutas festivalen den 2 augusti då bland annat Kärlekens mässa i Storkyrkan hålls. Ett arrangemang som tveklöst har varit och fortfarande är en central del av Pride-firandet! Kanske dags att återinför söndagens aktiviteter i festivalen!
Tema i år är ”Gör slut”. Föreningens ordförande Sandra Ehne förklarar att det handlar om att göra slut med ”normer” som håller oss tillbaka.
– Det betyder att vi ska göra slut med homo-,bi-, transfobin och heteronormen. Vi ska tillsammans våga vara oss själva, säger Ehne och fortsätter.
– Att göra slut med det som håller oss tillbaka är en fortsättning på kampen för att bli sedd för den man är och gör att vi tillsammans kan bli starkare. Det räcker inte att HBTQ-personer får gifta sig, kampen förs nu vidare, i vardagen.
Pride vill lyfta såväl normer utanför som normer inom hbtq-samhället under årets festival. En festival som likt förra året använder Östermalms IP som Pride Park och Kulturhuset/Stadsteatern som Pride House. Exakt paradväg har ännu inte presenterats.

Årets Pride Park i Oslo ligger i Spikersuppa

Även Oslo Pride släppte i fredags information om festivalen startar den 24 juni då öppnar Pride Park i Spikersuppa, mitt framför Stortinget, och där pågår festivalen till och med lördagen den 27e med dess parad genom centrala Oslo. Efter två år på Rådhusplassen återvänder man nu alltså till en än mer central del av stan. I Pride Park blir det Housebar, Bamse(Björn)bar, konstutställning och en stor scen. Arrangörerna lyfter även en Champagnebar som placeras ute i fontänen vid Spikersuppa.
Vem vet, kanske fler svenskar och finländare väljer Oslo i år då festivalen i år inte krockar med Midsommarfirandet!


Skyltfönster inför Pridehelgen i Gällivare

Gaymap listar världens alla Pride-festivaler

[ingress]Här kan du enkelt hitta Pride-festivalerna runt om i världen. Genom en egen sida på QX GayMap listas i datumordning när och var Pride firas.[/ingress]