Det handlade bland annat om en man som suttit med honom i Åbo över en öl för att han så länge väntat på att gifta sej med sin partner men inte kunde tro att det någon gång blir möjligt och om barn som skrivit kort då äktenskapslagen i Finland behandlades där de undrade varför deras två mammor inte skall få gifta sej då deras klasskamraters mamma och pappa får göra det.
– Men nu kan vi äntligen säja Suomi Tahto!, sa Ville Niinistö och rev ner applåder.
Uttrycket syftar på kampanjen Tahdon 2013-Ja 2013 som var ett medborgarinitiativ som fick riksdagen att rösta igenom en könsneutral äktenskapslag och blir på svenska Finland vill!, men är i sammanhanget dubbeltydigt då man på finska svarar ”Tahdon” inte ” ”Ja” på ett frieri.

Ville tog även upp de lagar som fortfarande måste förändras i finsk lagstiftning som den föråldrade translagen och rättigheter för samkönade föräldrar.

Det positiva i att äktenskapslagen gått igenom såg han dock också ett stort symbolvärde i.
– Unga som går och funderar på sin identitet kan se att samhället tycker att man är okej precis som man är, sa han.

Och just unga är något som Helsingfors Pride satsar extra på i år med program för 13-25-åringar. Aaro Horsma från Helsingfors Seta talade om vikten av att unga hbt-personer kan hitta platser att tala med likasinnade. Det här är ett arbete som både Seta och svenskspråkiga Regnbågsankan jobbat för i samarbete med olika städer och Aaro gratulerade Esbo till att staden tagit in det ungdomsarbete som där pågått i sin officiella verksamhet.

Temat för årets pride som kulminerar på lördag med parad och parkfest är ”Välmående” både det själsliga och fysiska och det märks i programmet som bjuder bland annat på parkgymnastik och ett flertal kulturella evenemang. Stadsdirektör Jussi Pajunen välkomnade alla och sa att öppenhet är viktigt i en levande stad.

Även i en välmående. Så Happy Helsinki Pride – eller på svenska: Happy Helsingfors Pride – och må väl i veckan. Den blir unik med både dagligt program och nattliga fester.