Paraden avslutades i Museiparken som i år förvandlats till en Pridepark. Från scenen bjöds det på underhållning med bland annat Diamond Dogs, vilket var oerhört uppskattat. I parken fanns utställare från organisationer och politiska partier.

I paraden sågs Svenska kyrkan, Gaypolisen, Miljöpartiet, FI, Sisu idrottsutbildarna, Öppna Moderater, Vårdförbundet, Socialdemokraterna, Ung Vänster, Karlstad Kommun, Kristinehamn för mångfald, HBT-liberaler, Folkpartiet och Liberala Ungdomsförbundet.

– Vilken fantastisk utveckling det har varit i Värmland i år. Förra året gick 1100 i paraden och för två år sedan var vi 300. Till detta kommer Säffle Pride och tidigare i år Mångfaldsparad i Sunne, kommenterar Mats Nordström, förbundsordförande för HBT-liberaler på plats i Karlstad i samband med att bilder från Prideparaden sändes till QX.

I Kalmar var det premiär för Pride i år. Festivalveckan har bevakats flitigt av lokalpressen och fått stor uppbackning. Trots det utfördes ett sabotage mot Pridefirandet.
Besökare vid en konstutställning av den amerikanske, i Sverige bosatte, konstnären Trey Beasley attackerades. Dessutom förstörde de som saboterade utställningen en ljudinstallation bestående av de skällsord hbtq-personer får stå ut med.
– Detta motiverar mig bara ännu mer, i ett fritt samhälle ska ingen kunna tysta konsten. Personen som gjorde det här lämnade en brusten CD efter sig, i många fall får de HBTQ-personer som utsätts för dessa glåpord leva med en brustenhet resten av sina liv. Och det är exakt vad utställningen handlar om, kommenterar konstnären attentatet.

Trots detta kunde resten av veckan genomföras utan störningar. Lokaltidningen Barometern, en gång i tiden en minst sagt skeptisk tidning när det handlat om hbt-reformer, har under Prideveckan haft en bred bevakning med egen avdelning på hemsidan.
Paraden genomfördes i lördags och blev en stor succé med ”tusentals deltagare”
Stor uppmärksamhet fick Glenn Hysén som var på besök hos stadens supporterklubb för brittiska fotbollslaget Liverpool. Supporterklubben valde även den att gå med i Prideparaden.
Samordnaren av Kalmarsunds Pride, Jennie Wallin, säger till Barometern att hon ser denna första Priedvecka i Kalmar som starten på ett ”öppnare län”.
Nu på torsdag startar Pridefriandet i Umeå och Skövde och på fredag är det Pride-dag i Falun.

Film hos Barometern




Bilder från Karlstad: