West Pride, en festival som haft många namn sedan starten 2007 har haft många röda trådar. En av den starkaste tråden har tveklöst varit Tasso Stafilidis, tidigare bland annat riksdagsledamot och en färgstark kulturpersonlighet, inte minst i just Göteborg.
Inför årsmötet 2011 meddelade han att han avgick som verksamhetschef med la till att ”Jag kommer även att vara kvar för en bra överlämning”. Och visst har Tasso Stafilidis funnits med som resurs hela tiden fram till torsdagen då han valdes till ordförande.
– Jag är så klart oerhört hedrad och stolt över att ett enhälligt årsmöte valde mig till ordinarie ordförande, säger han till QX och berättar att han sedan 2012 varit engagerad i styrelsen men också ansvarat för en hel del av de utbildningsinsatser på skolor, förvaltningar och hos samarbetspartners.
Stafilidis menar att West Pride har bidragit till förändrade attityder genom sitt sätt att så tydligt ta plats i det offentliga rummet.
– Göteborg räknas till en av de främsta städerna i världen som flaggar mest och längst med regnbågsflaggor på stan, säger han. I hela 2 veckor flaggar West Pride genom att även tillhandahålla flaggor för bland annat kommunala förvaltningar och bolag.
– Vår styrka är att vi är ett paraply för över 250 samarbetspartners som arrangerar största delen av festivalens innehåll, berättar han vidare. Det är tillsammans med alla de aktörer som vi lyckas förändra och förbättra staden och regionen.
Och just det stora och breda engagemanget i Göteborg gör, menar Tasso Stafilidis, att staden idag ”är på topp bland de kommuner som är bäst på hbtq.”
– Det betyder inte att vi inte har mycket kvarvarande göra men det är unikt med ett kommunalt hbtq-råd och det är exceptionellt att West Pride är ett av stadens prioriterade mål samt att stadens högsta tjänsteperson Stadsdirektören och tillika Regnbågsambassadören Eva Hessman uppmanar förvaltnings- och bolagschefer att gå med i paraden, flagga med regnbågsflaggor och möjliggöra för stadens över 50 000 anställda att ta del av West Prides seminarieprogram.

Kontrasten till hur den svenska huvudstaden Stockholm hanterat sin Pride-festival är slående. Medan Göteborg såväl organisatoriskt som politiskt gjort West Pride till sin angelägenhet, har Stockholm Pride visserligen fått visst ekonomiskt stöd, men såväl allians som röd-grön-rosa ledning i staden har hållit en tydligt mer neutral relation till arrangörerna.

En förklaring till att West Pride blivit en sån integrerad del av staden är att allt deltagande är gratis, menar Tasso Stafilidis.
– Vi tar inga entréavgifter och de aktörer som anmäler program med entréavgifter måste erbjuda rabatter till våra besökare, berättar Stafilidis som ser det som en tillgänglighetsfråga.
– På tal om tillgänglighet så jobbar vi också hårt för att inte ha några hinder som förhindrar våra besökare med olika funktionsvariationer. Vi ska helt enkelt vara tillgängliga för alla.

I år och nästa år blir det stora West Pride-festivaler i juni men sedan kommer 2018. Ett år då EuroPride återvänder till Sverige och då kommer bli ett samarbete mellan West Pride och Stockholm Pride. Då, 2018, kommer West Pride att flytta till augusti och bli en del av Kulturkalaset.
– Eftersom båda festivalerna är gratis för besökarna har vi fantastiska möjligheter att skapa en stor folkfest i hela stan och vi kan få en publik på 100 000 i vår avslutningsgala på Götaplatsen.

– Jag vill avslutningsvis påminna att vi aldrig hade kommit dit vi är idag utan alla fantastiska aktivister som banat vägen för oss redan under förra århundradet, säger den nyvalde ordföranden.
– I år när West Pride genomförs för tionde året känns det ännu mer hur viktigt det är med samverkan samtidigt som ett paraply som West Pride erbjuder en plattform för såväl konst och kultur som för olika åsiktsinriktningar och olika syn på hur hbtq-kampen ska föras.
– Vårt enda krav är att ställa sig bakom vår värdegrund och visa varandra respekt, säger Tasso Stafilidis till QX inför årets festival som genomförs den 8 till 12 juni.