Brittisk gaymedia rapporterar idag att den 24-årige Dimitrij Isakov kan bli den förste att dömas för att bryta mot de nationella lagarna mot så kallad ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”.
Isakov blev nationellt känd efter att han den 30 juli i år genomförde en enmansprotest i den ryska delrepubliken Tatarstans huvudstad Kazan. Han släpades bort av polis och det med stöd och aktiv hjälp av sina egna föräldrar. Han släpptes efter förhör men ådrog sig fysiska skador till följd av polisens ingripande.
Isakovs ”brott” hanteras nu av Tatarstans högsta domstol och Isakov får praktisk hjälp av den välkände ryske hbt-aktivisten Nikolaj Alekseev som berättar att nya anklagelser nu riktats mot Isakov.
I söndags skall en ung rysk man, Erik Fedosejev ha anmält Isakov efter att han på Internet och sajten VKontakt sett bilder från enmansprotesten. Anmälan baseras på att förbudet just handlar om att ”propagandan” inte skall kunna nå ungdomar.
Alekseev uppger, enligt de brittiska gaysajterna, att Fedosejev skall ha tvingats lämna in anmälan av sin far som uppges vara starkt hatisk mot homosexuella.
Ryska hbt-aktivister har tidigare straffats enligt anti-propagandalagarna, men då enligt de lokalt och regionalt antagna lagarna. I februari i år dömdes Nikolaj Alekseev,, Alexej Kiselev och Kirill Nepomnyashiy till 2000 rubel vardera (ca 340 kronor)i böter för en protest i den nordvästra staden Archangelsk. Alekseev har även tidigare blivit dömd för brott mot den lokala propagandalagen i Sankt Petersburg.
I Sankt Petersburg har organisationen Coming Out och kulturfestivalen Side By Side samtidigt drabbats hårt av bötesstraff för att de tagit emot ekonomiskt bidrag från utlandet utan att registrera sig som ”utländska agenter”. Coming Out tilldömdes att betala 500 000 rubel, nära 85 000 kronor, och Side By Side 400 000, när 68 000 kronor.

Den 8 september genomförs Kiss-In manifestation utanför den ryska ambassaden i Stockholm respektive Helsingfors. Idag blev det även klart att det genomförs protester utanför ryska konsulatet i Göteborg och ambassaden i Stockholm den 3 september 11.00. Bägge manifestationerna hänger samman med olika internationella initiativ där flera städer är med.
De svenska arrangemangen är privata Facebook-initiativ som ännu inte har någon etablerad organisation som ställt sig bakom.