President Barack Obama kommer på onsdagsmorgonen till Stockholm för det första bilaterala möte som en sittande amerikansk president någonsin gjort i Sverige.
Besöket ses som en markering mot att Ryssland gett whistleblowern Edward Snowden möjlighet att stanna i landet, liksom även mot utvecklingen när det gäller mänskliga rättigheter i Ryssland liksom de olika synsätten på utvecklingen i Syrien.
Det bilaterala mötet med Sverige kom till stånd efter att det planerade besöket hos ryske presidenten Vladimir Putin ställts in.
Efter Obamas besök i Stockholm åker han på torsdag vidare till G20-mötet i Sankt Petersburg. Enligt den amerikanska sajten Buzzfeed kommer Obama att träffa fyra friviligorganisationer under torsdagen, bland dem Coming Out som nyligen tilldömts dryga böter för att man tagit emot ekonomiskt stöd från utlandet utan att registrera sig som en ”utländsk agent”. BuzzFeed uppger även att den andra hbt-rörelsen i Sankt Petersburg, LGBT Network, skall delta vid mötet.
Från Vita Huset har dessa uppgifter dock inte bekräftats.
Vid sitt besök i Sverige kommer Barack Obama att göra ett besök i Stora Synagogan för att där visa sin respekt för Raoul Wallenbergs engagemang och mod och det har även spekulerats i att besöket i Synagogan är ett sätt att i ljuset av diskussionerna kring antisemitismens utbredning i framförallt Malmö, visa sitt stöd för Sveriges judiska minoritet och tydliggöra behovet av att agera mot antisemitism. I det officiella schemat för besöket i Sverige finns inget inplanerat där Obama markerar sitt synsätt även i hbt-frågor.