Inför torsdagens och helgens G20-möte i Sankt Petersburg har Europaparlamentets Intergrupp för hbt-frågor krävt att europeiska ledare ställer Vladimir Putin till svars för de antihomo-lagar och kampanjer som plågar landets hbt-befolkning.
I ett brev till José Manuel Barroso, Herman van Rompuy och Catherine Ashton uppmanar parlamentarikerna EUs representanter att lyfta frågan i samtalen med Putin.
– Var sig det handlar om propagandalagarna, lagen om utländska agenter eller än fler lagar som begränsar minoriteters och migranters rättigheter så är Putins regim nu på väg åt ett farligt håll, säger Michael Cashman, Labour från Storbritannien.
Från Cashmans hemland kommer nu även ett uttalande från premiärminister David Cameron om att han lovar ta upp frågan om hbt-personers situation i Ryssland i samtalen med Putin.
Under tisdagen kom även ännu obekräftade uppgifter om att även president Barack Obama kommer markera vid sitt besök i Sankt Petersburg genom att träffa bland annat hbt-rörelserna Coming Out och LGBT Network.