De ryska gaypoliserna samtalade med Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholms län och den svenska gaypolisen Göran Stanton.

Det rådde fotoförbud under seminariet på grund av den risk som gaypoliserna utsätts för i och med att komma till Stockholm Pride.

Den nya ryska antigaylagen försvårar besöket och den gör det också ännu tuffare för ryska hbtq-personer att vara öppna på sin arbetsplats. Inom polisen och militären är det i princip omöjligt.
– Antigaylagen som förbjuder propaganda innebär att jag inte ens kan berätta för mina kollegor att jag var på bio med min flickvän i går. Det hade räknats som propaganda, säger Marina, en högt uppsatt militär i Ryssland.

Hon lever i en utsatt situation och hennes föräldrar hotar med att de ska frånta hennes barn och outa henne för hennes kollegor.
– De försöker hela tiden att utpressa mig, säger hon.

Alexandr var tidigare överstelöjtnant inom polisen i Ryssland, men när hans chefer fick reda på att han är gay ställdes ett ultimatum – lämna in din avskedsansökan eller så hittar vi skäl att sparka dig. Han valde att lämna in sin avskedsansökan eftersom det andra alternativet skulle kunna innebära att han i framtiden inte skulle få något jobb alls.

Vad har det här mötet betytt?
– Det ger oss styrka och framtidshopp. Vi är väldigt hedrade! Det är fantastiskt att man kan diskutera polisens arbete öppet och att man kan vara både gay och polis i Sverige. Det är i princip omöjligt i Ryssland, så vida man inte är noga med att hålla det hemligt. Men vi tror på en förändring, trots antigaylagen, säger Alexandr.

Hur var det att få stående ovationer vid seminariets slut?

– Overkligt! Jag har aldrig tidigare fått applåder för den jag är.