Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vill vara en förebild

Hedvig Lindahl skrev ett debattinlägg om acceptens och om att hon vill vara en förebild för andra i Sydsvenskan. Till vardags står hon i mål hos Kristianstads FF och hon är även målvakt för den svenska landslaget i fotboll.

”Min resa till acceptans av min egen läggning har tagit lång tid. Jag är därför väldigt tacksam för att den idrottsmiljö jag har valt att vistas i har varit så öppen och tillåtande.” skriver hon.

Hon berättar om hur en tränare en gång frågade hennes lagkamrat om hon hade någon pojkvän, när han fick ett nej frågade han om hon var singel. För stunden blev hon då arg att tränaren kunde anta att hennes lagkamrat skulle ha flickvän, något som hon idag tänker annorlunda om.

”Idag ser jag på det med andra ögon. Tränaren öppnade för andra relationer än den mellan man och kvinna. Det är ett viktigt steg att inte döma direkt. Nästa steg hade varit att bekräfta att en annan relation hade varit helt i sin ordning. Ledare sätter till stor del normerna och har därför en otroligt viktig roll. Ledare kan översättas till chef som därmed sätter tonen på arbetsplatsen.”

Lindahl fortsätter att skriva om hur viktigt det är med öppenhet, sen om det är på en fotbollsplan eller ett kontor spelar ingen roll. Ledare som ledare.

”Runt om i världen jagas människor på grund av sin sexuella läggning. Idrotten har redan tagit steg mot en öppnare värld och allt oftare hör vi om människor som vill vara ärliga mot sig själva och till slut väljer att komma ut. Föreningar tar ställning. Visst finns risken att vissa dörrar stängs, men andra kommer att öppnas. För mig är det en självklarhet att dörren till frihet och välmående ska stå vidöppen.”

Hon avslutar inlägget med att förklara att hon vill vara en förebild för andra.

”Jag vill vara en förebild och underlätta någon annans resa. Jag vet att den kan vara skrämmande, och till den dagen det inte längre är skrämmande behövs det förebilder och människor som underlättar för andra”.

För att läsa debattinlägget i sin helhet klicka här.